Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наступного року вартість яєць в Україні може зрости до максимальної, — Bloomberg

  • 11.11.2022, 19:30
  • 1 097

Ціни на харчові продукти в Україні підвищили річну інфляцію в жовтні до 26,6%, перевищивши прогнози економістів

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Виробники яєць і фермери наголошують, що руйнування, які завдала росії, можуть ще більше підвищити ціни, передає Bloomberg.

Як зазначив власник компанії UkrLandFarming, одного з найбільших виробників яєць у Європі, Олег Бахматюк, якщо не вдасться відновити поголів'я курей, то наступного року буде ще гірша катастрофа.

«Яєць не буде», — наголосив він у коментарі «Економічній правді».

Минулого місяця Нацбанк заявив, що інфляція є нижчою за його очікування та «досить помірною», враховуючи війну, яка призвела до загибелі десятків тисяч людей, підірвала економіку та понад третину енергетичної інфраструктури країни.

Ціни на яйця, а також на овочі та фрукти різко зросли цієї осені через дефіцит, спричинений повномасштабною війною, і уряду довелося досягти угоди з виробниками, щоб стабілізувати ціни.

Інфляцію також спричинили проблеми логістики, пов’язані з війною, і девальвація гривні, що підвищило ціни на імпортні товари. Зокрема — на банани.

В НБУ очікують, що інфляція досягне межі наприкінці року та буде спадати протягом 2023 року. Зростання цін, ймовірно, сповільниться до 20,8% наступного року та знизиться до однозначного рівня у 2024 році, згідно із базовим сценарієм.

Раніше Міністерство аграрної політики та продовольства України уклало Меморандум з Асоціацією «Союз птахівників України», щоби стабілізувати ціни на курячі яйця.


Джерело: Bloomberg

Схожі новини