Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Їдемо дорожче або не їдемо зовсім

Через високу вартість пального та його дефіцит львівські перевізники вимагають від мерії підвищити вартість проїзду в маршрутках

Невдовзі львів’ян може очікувати підвищення вартості проїзду у громадському транспорті — з 10 до 15 гривень за поїздку. Львівське відділення Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників звернулося з листом до міськради щодо негайного збільшення вартості проїзду. Інакше, мовляв, через космічні ціни на пальне громадський автотранспорт зупиниться…

Голова відділення Асоціації, власник маршрутів Іван Велійка зазначив, що за останні три місяці ціна на пальне зросла з 30 до 50 гривень за літр.

“У квітні середня вартість за літр становила 38 грн, а зараз автотранспортні підприємства з перебоями закуповують дизпаливо по 48 гривень, - каже Іван Велійка. - Експерти ж прогнозують зростання до 65-70 гривень за літр... Аби забезпечити безперебійну роботу громадського транспорту, тариф на перевезення не може бути нижчим від 17 гривень”.

Іван Велійка розповів “ВЗ”, що перевізники подали в міську раду розрахунки тарифу в 20 гривень, але готові їздити і за 15. За такого тарифу перевізники бодай вийдуть на нулі, а не працюватимуть у збиток.

“Раніше ми купували солярку по 48 гривень, а з кінця минулого тижня — по 57, - каже пан Велійка. - І солярка ще дорожчатиме. Якщо далі їздити по 10 гривень, транспорт зупиниться”.

Начальник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів підтвердив, що перевізники подали до мерії розрахунки нового тарифу. Ці цифри вивчають економісти.

“Власники маршрутів хочуть уже підвищити тариф, але так не буває, є процедура. Хоча ситуація з пальним справді критична, - пояснює Орест Олеськів. - Наразі не можу сказати, коли й наскільки зросте вартість проїзду”.

А тим часом…

Через дефіцит пального у Львові громадський автотранспорт оптимізував свою роботу. Зокрема, не курсують маршрутки №10, 11, 33, 43 і 45. Маршрутка №34 дублює автобус №20, а маршрут №61 скорочено до площі Різні.

Схожі новини