Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тарас СИРОТИНСЬКИЙ: «Рідко признаюся знайомим, що працюю начальником Служби автомобільних доріг Львівщини»

Кореспондент «ВЗ» поспілкувалася з головним дорожником області про жахливий стан автошляхів

Дороги погані по всій Україні, але чомусь у Львівській області найгірші. Сьогодні автошляхи у такому плачевному стані, що далі вже несила терпіти: яма на ямі, на асфальті немає живого місця. За плачевний стан справ керівник Львівоблавтодору Юрій Тарасович позбувся посади (документи про його звільнення надіслав у Київ голова Львівської ОДА Віктор Шемчук). На черзі мав бути начальник Служби автомобільних доріг у Львівській області Тарас Сиротинський (на фото). Головний дорожник Львівщини “висить на волосинці”. Чому виникають проблеми з ремонтом доріг, Тарас Сиротинський (на фото) розповів в інтерв’ю для “ВЗ”.

- Пане Тарасе, голова Львівської ОДА Віктор Шемчук підготував документи про ваше звільнення. Як вдалося втриматися?

— Не знаю, чи вдалося? Після звернень голови Львівської ОДА пана Шемчука Укравтодор створив комісію, яка перевіряє факти зловживань щодо ремонту доріг Львівщини. Комісія завершила роботу. На початку червня оголосять результат. Тоді Укравтодор прийме рішення, залишати мене чи звільняти?

- Чи признаєтеся людям про свою посаду? Не секрет, що у кожного автомобіліста згадка про Службу автомобільних доріг у Львівській області викликає лише нецензурні вислови.

— Рідко признаюся людям щодо своєї посади, а моя дружина не признається! Не відчуваю дискомфорту. Найбільше дратує безсилля у цій ситуації. Хочеться зробити максимум ремонтів. Коли мене призначали, розраховував на покращення в дорожній галузі. Але покращення немає, і це дратує. Безсилля виникло через об’єктивні причини.

- Розкажіть про об’єктивні причини, які заважають ремонтній кампанії.

— Головна причина — хронічне недофінансування. Через це не можна виконати комплекс ремонтних доріг: від ліквідації ям до капітальної реконструкції. Борг перед підрядниками — 440 мільйонів гривень (за 2012 рік). Уряд обіцяє виділити гроші, щоб заплатити дорожникам. Потрібно мінімум 300 мільйонів, а нам на 2013 рік виділили 140 мільйонів.

- Правоохоронні органи оприлюднили факти порушень під час ремонту доріг. За інформацією ЛОДА, 46 мільйонів гривень використали неефективно, тобто вкрали.

— За результатами перевірки Фінансової інспекції оскаржуються деякі речі. Є позитивна тенденція: багато фактів перевірки інспекції не підтверджено. Річ у неправильному “трактуванні” певних документів. Там, де є порушення, — ми готові визнавати, а там, де вони не підтверджені, — будемо доводити свою невинність.

Схема організації і виконання робіт, контролю за ними — застаріла. До кінця 2013 року Укравтодор запланував реорганізацію. Дороги буде передано обласним облдерж-адміністраціям.

- Чи отримувала Служба автодоріг Львівщини судові позови від водіїв, автомобілі яких вимагають ремонту через ями на дорогах?

— Скарг дуже багато! Судових справ теж не бракує... Більшість з них стосуються ДТП, які начебто виникли через погані автошляхи. Справи щодо ДТП розглядає суд (не сказав, скільки є справ. — Авт.). Cлужба автомобільних доріг у Львівській області обстоює свої права. У деяких позовах Феміда прийняла рішення на користь учасників ДТП. Суму компенсації призначає суд. Гроші стягують з нашої структури або з Львівоблавтодору. Штраф — від двох до 10 тисяч гривень.

Служба автодоріг у Львівській області має важелі впливу на підрядника, який погано виконав роботу. Недоплачуємо їм 10-15% від суми ремонту, щоб потім вони ліквідували недоліки. Турецька компанія “Онур” усунула брак на дорозі Львів-Краківець.

- Коли ремонтуватимуть траси міжнародного значення, зокрема Львів-Чоп?

— На дорозі Львів-Чоп проблеми є від Сколівщини до межі Закарпатської області (52 кілометри). Ця ділянка на ремонті. Востаннє дорогу ремонтували македонці у 2003 році. Тепер потребує капітальної реконструкції. Ямки на трасі Львів-Чоп ліквідуємо у червні.

Цього тижня з обласного бюд-жету чекаємо додаткових 47 мільйонів. Цього року дороги ремонтуватимуть в усіх районах Львівщини.

Схожі новини