Передплата 2024 «Добрий господар»

Влада «красиво відступає» – щоб сподіватися на Угоду про асоціацію

У тих, хто сумнівається, що в листопаді цього року Європа підпише з Україною Угоду про асоціацію, в останні дні скепсису поменшало. Бо Київ прискорив виконання складеного Заходом «домашнього завдання», реалізація якого є невід’ємною умовою наступного братання з Європою

За словами постiйного представника України при Європейському Союзi Костянтина Єлiсєєва, наша країна досягла «рiзного роду прогресу у восьми з одинадцяти сфер». Зрушення сталися чи не у головному пункті цих вимог — відмові від вибіркового правосуддя…

Сенсацією стало вчорашнє повідомлення з надр Генпрокуратури про те, що призупинено (нехай і під формальним приводом) слідство у «справі Щербаня», в яку вплутували екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Саме цим криміналом команда Віктора Януковича додатково дискредитувала, хотіла навічно запроторити за ґрати найвідомішого політв’язня. «На сьогодні очевидно, що цієї справи немає.., — прокоментував подію захисник Тимошенко Сергій Власенко. — Генпрокуратура визнала, що справу Щербаня розвалено…».

На думку одного з експертів, «призупинення» означає, що влада під тиском міжнародної спільноти «красиво відступає», дає задній хід у пресингу проти лідера опозиції. Побічно на це вказує і відмова першого зас­тупника Генпрокурора Украї­ни Рената Кузьміна від прес-конференції у Берліні, де він планував вилити на Тимошенко цистерну помий…

Кілька днів перед тим у Вашингтоні «чоловічу розмову» щодо долі Тимошенко і пов’язане з цим підписання майбутньої Угоди з головою віт­чизняного МЗС Леонідом Кожарою мав голова Держдепартаменту США Джон Керрі. За словами нашого міністра, Керрі «наголосив на підтримці Сполученими Штатами євроінтеграційного курсу України… Водночас було відзначено важливість реалізації низки заходів, які б дозволили усунути перешкоди, що залишаються на шляху європейської інтеграції». Полегшення долі Тимошенко, вочевидь, і є одним із пунктів у «низці заходів».

Інші настирливі вимоги Заходу — гарантувати демократичне волевиявлення громадян, зокрема провести вибори депутатів Верховної Ради на п’яти «проблемних» округах. «Це залишається нашим занепокоєнням, — заявив посол США в Украї­ні Джон Теффт. — Ми вважаємо, що нові вибори на цих округах мають бути призначені, про це ми відверто говорили українській владі».

Українським урядовцям належить домогтися прогресу в інших питаннях, які наблизили б нашу країну до стандартів ЄС, зокрема у проведенні системних економічних, гуманітарних реформ. Однак ці нерозв’язані питання не є такими проблемними, які означені вище.

А тим часом…

Коли матеріал був готовий до друку, прес-служба Генпрокуратури повідомила, що «слідчі дії у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році відновлені». На Банковій вирішили пограти у кота-мишку?

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Підписання Угоди про асоціацію України з ЄС все ще реальне. У цьому зацікавлений і сам Євросоюз, оскільки Україна як територіально найбільша країна Європи важлива для нього. Звільнення Тимошенко з ув’язнення було б бажаним для підписання цієї Угоди, зняло би багато бар’єрів на її шляху. Взагалі вважаю, що історії з переслідуванням Тимошенко і Луценка створили Україні 80% актуальних міжнародних проблем і перешкод у відносинах з ЄС…

Проте ще важливішими для підписання Угоди, ніж звільнення Тимошенко, могли б стати системні зміни у країні. Європа ширше відкрила б перед нами двері, якби влада справді розпочала процес власного очищення, цивілізації і демонополізації. До речі, це значно важче, ніж звільнити Тимошенко. Чи хоче Янукович і його команда угоди з ЄС? Думаю, в угоді зацікавлена і влада, оскільки діалогом з ЄС вона підвищує власну значимість, легітимізується в ЄС, а також знаходить аргументи, якими можна звітувати перед переважно проєвропейськими виборцями. Нинішня влада в Україні хоче прав, легітимності, стабільності, захисту прав власності, які є в ЄС, — але при одночасному збереженні для себе права на персональне беззаконня влади, які є в Митному союзі і насамперед у Росії.

Схожі новини