Передплата 2024 «Добра кухня»

«Батьківщина» взялася за самолюстрацію

Депутатів, які не голосували за відставку Азарова, з фракції не виключили. Лише попередили

У головному партійному офісі «Батьківщини» на вулиці Турівській у Києві відбувся жорсткий «розбір польотів». Із запізненням майже на місяць (свята ж бо!) обговорювали поведінку семи народних депутатів, які 19 квітня всупереч рішенню фракції не голосували за вотум недовіри прем’єр-міністрові Миколі Азарову. Таку поведінку колеги називали зрадницькою, пропонували вжити до «шрейкбрехерів» радикальних заходів — виключити з фракції. Цього напередодні вимагали і дванадцять обласних (зокрема львівська) та столична парторганізації.

Як РІЗКО ВИСЛОВИВСЯ голова київського осередку «Батьківщини» Юрій Одарченко, «партія не може піднімати український народ на протестні акції, якщо не здатна «підняти» тулуби своїх народних депутатів і забезпечити голосування народних депутатів». Серед тих, у кого виявилася проблема з явкою на знакові голосування опозиції, представники бізнес-крила, які фінансували партію, — Микола Мартиненко, Віталій Данілов, Денис Дзендзерський, Андрій Павелко, Леонід Сергієнко, Сергій Фаєрмарк, а також колишній телевізійник Андрій Шевченко. Псевдоопозиціонерам від бізнесу закидали не тільки «ігнор» голосування проти Азарова, а й підтримку одіозних рішень, розгляд яких ініціює провладна фракція.

Через порушення партійної дисципліни принципові депутати з «Батьківщини» пропонували їм добровільно скласти повноваження, а в разі відмови — виключити з фракції. Однак були і такі на зборах, що пропонували «пробачити» легкодухам втечу з голосування проти Азарова — мовляв, без фінансів цих депутатів партія не проживе. А якщо і «знімати голови», то не у всіх (дехто розкаявся у вчиненому, послався на відрядження, ще деякі в своє оправдання запаслися лікарняними листками, дехто нічого не міг пояс-нити). Розмова начистоту затягнулася допізна. Щодо порушників дисципліни обмежилися попередженням. Також оголосили попередження 24 депутатам, які 11 січня не голосували за декриміналізацію «статті Тимо-шенко».

Ось як через Facebook відреагував на «розбірки» у «Батьківщині» колишній опозиційний нардеп Роман Зварич: «…Потрібно поміняти лідера фракції. Переконаний, що це принаймні частково відновить довіру людей до опозиційних парламентських сил. Карати «тушок», не покаравши того, хто їх притягнув із «гарантіями», було б неправильно й несерйозно». Іншої думки відомий журналіст Олена Яхно: «Зливати» зараз Яценюка — це грати на боці Банкової. Більшого подарунка для Януковича і придумати не можна».

Схожі новини