Передплата 2024 ВЗ

У зграю вимагачів входив... депутат сільради

Протягом двох років покидьки тероризували підлітків, а жертви боялися звернутися у міліцію

Слідчі тернопільської міліції завершили розслідування кримінальної справи, порушеної проти трьох чоловіків, які протягом двох років тероризували тернопільських юнаків та підлітків. У банду вимагачів входив і депутат однієї з сільрад Ланівецького району Тернопільщини.

Банда здирників сформувалася два роки тому, після конф-лікту, що виник між двома молодиками. Один із них, 22-річний юнак, вирішив покарати опонента за допомогою “крутих” друзів. Він “забив стрілку”, на яку прийшов з трьома здорованями, серед яких був і 25-річний житель обласного центру, який у подальшому й став керівником злочинної групи. На “стрілці” здоровані зажадали від учасника конфлікту виплачувати їм 150 гривень щомісяця. Переляканий юнак погодився виплачувати відкупні.

У подальшому потенційних жертв здирники обирали здебільшого серед учнів тернопільських коледжів. Негідники розуміли, що рідні цих підлітків живуть у селах, і в чужому місті хлопці не можуть розраховувати на захист дорослих. Отож бандити “наїхали” на двох 15-річних учнів коледжу та погрозами й стусанами примусили їх щомісяця платити “за безпеку” 150 гривень кожного.

Наступну жертву рекету привезли на квартиру організатора банди. Там неповнолітнього хлопчину жорстоко побили, а головний здирник особисто ламав пальці на руках жертви лопатою.

Знущання над учнями коледжів тривало два роки. Протягом цього часу жоден із заляканих бандитами підлітків не насмілився звернутися до міліції чи хоча б розповісти про свої негаразди батькам. Край рекетирській діяльності зграії поклала наймолодша жертва здирників, 14-річний школяр.

Цього хлопчину, як і решту жертв, негідники перестріли під школою, де він вчився. Учневі наказали щодня платити “за безпеку”. Підліток навідріз відмовився віддавати негідникам гроші, які батьки давали йому на їжу та кишенькові витрати.

Непокірного школяра силоміць привезли на квартиру головного вимагача. З кляпом у роті та зв’язаними руками підліток провів цілу ніч у чужому помешканні. Вранці бандити, знущаючись над бранцем, підстригли його “під нуль” та наказали принести їм тисячу гривень “за стрижку”. Через кілька годин батько школяра вже спілкувався з оперативниками УБОЗу (управління боротьби з оргзлочинністю) міліції...

Під час досудового слідства, розповіли в секторі зв’язків з громадськістю УМВСУ в Тернопільській області, з’ясувалося, що жертвою здирників стали десятеро осіб, серед яких шестеро — неповнолітні. Затриманих членів банди звинуватили у вимаганнях, пограбуваннях та втягненні в злочинну діяльність неповнолітніх. Організатор злочинної групи звинувачується ще у шахрайстві. Як встановили слідчі, він за п’ять тисяч гривень взявся допомогти 55-річній жительці Тернополя влаш-тувати її сина на навчання до одного з коледжів. Та своєї обіцянки навіть не спробував виконати.

Схожі новини