Передплата 2024 «Добрий господар»

Євро-2012 закінчилося — «євродепартамент» існує... І навіть має службове авто!

Чемпіонат Євро-2012 давно закінчився, а департамент у Львівській міській раді, який займався підготовкою до чемпіонату, досі працює.

Структуру мали перейменувати на департамент розвитку, який мав займатися організацією важливих для міста проектів (Великодній ярмарок, фестиваль “Альфа-джаз”), підготовкою до Євробаскету-2015, зимової Олімпіади-2022, міжнародних туристичних форумів та конференцій. Але депутати міської ради не хочуть голосувати за зміну назви. Питання «злітає» з порядку денного кожної сесії. Очевидно, депутати таким чином підставляють підніжку міському голові Львова Андрію Садовому...

Директор департаменту Євро-2012 у Львівській міській раді Олег Засадний (він «сидить на двох стільцях», очолює також управління транспорту і зв’язку міської ради. — Авт.) сказав на прес-конференції, що сьогодні департамент Євро-2012 продовжує функціонувати як структурний орган міської ради. Нещодавно, наприклад, провів тендер на закупівлю транспортних послуг від ЛКП “Ратуша-сервіс”. Для вирішення “робочих моментів” департамент отримав автомобіль марки Toyota corolla. “Департамент працює у сфері туризму, організовує певні події в місті, — зазначив чиновник. — Для цієї роботи потрібен автомобіль. Це звичайна практика для виконавчих органів”.

Сьогодні у департаменті Євро-2012 працює шестеро осіб (раніше було 12, але дехто перейшов на роботу в управління транспорту, дехто звільнився). Посадовий оклад спеціаліста першої категорії і головного спеціаліста — 1 147 гривень, посадовий оклад директора департаменту — 1 664 гривні, оклад начальника відділу департаменту — 1 334 гривні.

Депутати Львівської міської ради в один голос кажуть: євродепартамент вже не потрібен. Мовляв, структура і так витягнула з міської скарбниці кругленьку суму на зарплати чиновникам та закордонні відрядження. Єдине — структурі можна ще доручити якісь міжнародні проекти, та у міській раді є міжнародний відділ. Свого часу деякі незалежні експерти вважали, що цей департамент — зайва ланка у підготовці до Євро-2012, бо паралельно працювала також Агенція з підготовки до чемпіонату.

Як зазначив у коментарі для “ВЗ” голова фракції “Фронт Змін” у Львівській міській раді Ростислав Будинський, “фронтовики” за те, щоб департамент Євро-2012 нарешті перейменували. “Недоцільно мати департамент з назвою події, яка давно минула, — каже він. — Питання навіть ніхто не розглядав на засіданні колегії. Тому його не розглянули на сесії. Не думаю, що депутати “зарубають” питання. Йдеться про господарську діяльність структури. Депутати хочуть знати доцільність роботи департаменту, використання ресурсів, вимагають чіткої програми роботи”.

Голова фракції “Свобода” у Львівській міській раді Маркіян Лопачак має іншу думку щодо небажання депутатів голосувати за зміну назви департаменту. Вважає, що питання потрібно розглядати в контексті зміни структури виконавчих органів, яку начебто блокує Андрій Садовий. Мовляв, депутати підтримали на останній сесії нову структуру, а мер ветував ухвалу, подав до суду... “На погляд депутатів, департаменти потрібно ліквідувати, — підкреслив пан Лопачак. — Євро-2012 завершилося влітку, та мер чомусь виніс питання зміни назви департаменту аж взимку 2013 року”.