Передплата 2024 ВЗ

У гості просять Вселенського Патріарха і Папу Римського

Опозиційні депутати хочуть бачити цих владик на відзначенні 1025-ліття хрещення Київської Русі

Значно підвищити статус і урочистість святкування 1025-ліття хрещення Київської Русі, яке відзначатимуть цього року, пропонують народні депутати від Львівщини Михайло Хміль, Ігор Васюник, Степан Кубів, Ярослав Дубневич, Ярослав Гінка, Лідія Котеляк, Степан Курпіль, Андрій Парубій.

Ці ДЕПУТАТИ зареєстрували проект постанови, який передбачає запрошення на державні урочистості Архієпископа Константинополя, Вселенського Патріарха Вархоломія І та глави Католицької церкви, єпископа Риму і глави держави Ватикан Франциска. У документі сказано про необхідність утворити організаційний комітет, в який увійшли б представники фракцій, внести зміни в урядовий план заходів з відзначення цієї події.

Обґрунтовуючи необхідність запрошення до України високих гостей, автори проекту постанови наголосили, яке велике значення в історії християнства має українська земля.

— Проект постанови підготовлено з ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина», — сказав у розмові з кореспондентом «Високого Замку» Ігор Васюник. — Ми вважаємо, що йдеться про надзвичайно визначну подію, хочемо, щоб на ній рівнозначно були представлені представники всіх конфесій, тим більше, що до хрещення Київської Русі ми належали до Константинопольського патріархату. На такій значимій події повинен бути представлений не тільки Московський патріархат на чолі з Кирилом, а й Римо-католицька, Греко-католицька церкви, Вселенський патріархат. Це святкування — подія для всієї України, а не тільки для якоїсь однієї конфесії. Розглядаємо участь владик різних конфесій у цих урочистостях як шлях до єднання. Це дійство сприятиме консолідації у нашому суспільстві, якої так бракує.