Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За мітингувальниками стежать через їхні мобілки!

Міліція викликає на допити людей, чиї телефони «засвітились» біля Верховної Ради на акції протесту 2 квітня

Життя українців дедалі більше нагадує шоу “За склом”. Ніякого права на приватність. Відкриваючи рахунок у банку, мусиш вказати, чи не маєш родичів політиків чи публічних осіб. У поїзд не пустять, поки не покажеш паспорт... Тепер виявляється, що міліція, замість ловити злочинців, за номерами мобільних телефонів вираховує тих, хто ходить на мітинги! Так, людей, чиї телефони засвітились біля Верховної Ради 2 квітня (коли в депутатку Ірину Горіну поцілили сніжкою, а вона потрапила до лікарні начебто зі струсом мозку), почали обдзвонювати міліціонери та запрошували на допит. Свого часу через номери мобільних вичислили і затримали учасників акцій протесту у Білорусі. Щоправда, там силовикам було легше — сім-карти у Білорусі продають лише за паспортом. У нас поки до цього не дійшли... Тож міліція знає лише імена контрактних абонентів.

“Дзвонять всім без розбору і, як цигани, випитують, «а скажіть, будь ласка, ваше ім’я, прізвище, де живете». Маєте повне право взагалі на такі питання не відповідати. А я чекаю повістки”, — написав на своїй сторінці у Facebook Олександр Аронець, який відповідає за зв’язки з громадськістю у київській “Свободі”.

Ще одній учасниці мітингу, Тетяні Цолі, пощастило менше — засікли не лише її номер телефону, а й навіть знали, кому він належить. “Мені вже подзвонили. Назвали моє ім’я та по батькові, запитали, чи приймала я участь в акції 2 квітня. Я відповіла, що телефоном не дам жодної відповіді, і поклала слухавку”, — повідомила Тетяна Цола.

Такі “тривожні дзвіночки” отримали і громадські активісти, і деякі журналісти, які працювали в Раді, і навіть нардепи. “Мені подзвонили з міліції. Невідомий назвався якимось міліцейським чином з Печерського райвідділу. На чий номер телефону він дзвонить, “міліціонер” пояснити не зумів. Лишень почав казати, що мій номер телефону зафіксований під час акції 2 квітня, — написав народний депутат Олександр Доній. — На мої запитання, на яких підставах він отримав цю базу даних телефонів, “міліціонер” відповів, що за рішенням суду. Цікавили міліціонера “сніжки”! Звісно, я відповів йому, що нехай спочатку розбереться, на чий номер телефону він дзвонить, потім випише повістку, і лише потім буде до мене телефонувати. Але тепер в мене виникли запитання. Якщо є тяжкі злочини, то МВС має практику перевірки номерів телефонів, які використовувалися в ареалі злочину. Чи тягнуть сніжки у депутатів на замах і тяжкість?.. Перед Верховною Радою 2 квітня нас було кілька тисяч киян. Майже кожен киянин має мобільний телефон. Це ж яку кількість “захисників порядку” влада кинула на “справу сніжків”?

Як неофіційно повідомив “ВЗ” представник мобільного оператора, навряд чи було рішення суду, — оскільки для того, щоб суд дав дозвіл на отримання інформації не по одному номеру, а по всіх, які були зареєстровані у радіусі дії базової станції, мав би статись теракт чи вбивство. Тож, швидше за все, такі дані отримані неофіційно. Більше того, співрозмовник “ВЗ” повідомив, що спецслужби мають можливість отримувати таку інформацію, не звертаючись до операторів.

Відстежити місце перебування телефону, навіть якщо власник змінюватиме «сімку» щодня, — не проблема. Кожен телефон має IMEI-номер, і коли людина купує новий телефон, вставляє в нього сім-карту і робить перший дзвінок — IMEI реєструється в мережі. Таким чином можна простежити, з яких сім-карт дзвонили з цього телефону. Саме через цей “маячок” місце перебування мобілки можна вирахувати з точністю до кількох метрів. Тому самі правоохоронці радять: якщо десь напартачили, викидайте і мобілку, і «сімку». Утім, якби цією технічною інформацією так активно користувались при розслідуванні убивств, як при розшуку мітингувальників, відсоток нерозкритих злочинів був би значно меншим.

Коментарі для “ВЗ”

Євген ЗАХАРОВ, голова Харківської правозахисної групи

Відстеження розмов за мобільним телефоном використовують в оперативно-розшуковій діяльності при скоєнні тяжкого і особливо тяжкого злочину, якщо іншими шляхами інформацію отримати неможливо. Для цього потрібен дозвіл, який надає апеляційний суд. Я не проти, аби таким чином шукали злочинців. Але цей процес не може бути непідконтрольним. Звичайно, операторів примушують надавати цю інформацію і без дозволів. Те, що, використовуючи конфіденційну інформацію, вираховують учасників акцій протесту, — незаконно. Тим більше, міліціонери не мають права дзвонити, питати ім’я і вимагати, аби людина прийшла на допит. Викликати на допит треба повісткою, де вказано, у якій справі та як кого особу викликають. А на усі питання по телефону людина має повне право не відповідати і покласти слухавку. Не можна з цим миритись. Якраз так і народжується авторитарна держава — коли всі погоджуються зі свавіллям міліції.

Вадим КАРАСЬОВ, політолог

До тоталітарного суспільства нам ще далеко. Гадаю, такими обдзвонами намагаються збити хвилю масових протестів. З одного боку, нічого страшного в тому, що силовики отримують таку інформацію, немає. Вони ж мають стежити за порядком під час акцій. Питання у тому, що далі? Чи будуть порушувати справи проти людей, які ходять на акції протесту? Те, що маємо зараз, — балансування між демократією та авторитаризмом.

Схожі новини