Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Звітуючи про «пакращення», влада пускає народу туман в очі…

Або про те, як на місцях в угоду верхам державні чиновники маніпулюють статистичними цифрами

Коли з уст високих державних мужів у телевізорі чую про позитивну динаміку в економіці, про ріст благополуччя, про «пакращення», на згадку приходить ось ця розмова. Вона відбулася в рейсовому автобусі, де моїм сусідом виявилася Марія Іванівна, працівниця одного з районних відділів Держстатистики.

ПОЧАЛА ПАНІ МАРІЯ з високого. З того, що її державна установа за своїм призначенням покликана доносити до центральної влади реальну картину справ у країні. Каже: за цифрами стоять факти, події, а відтак — тенденції, відповідно до яких політики можуть робити прогнози і дії. І в тому важливість праці статистиків, які займаються збором, систематизацією цієї інформації. Працюють сумлінно, незважаючи на те, що отримують за свою працю якихось 1600 грн. на місяць (багатьом платять ще менше). З цієї скромної платні доводиться ще й купувати для службових потреб папір, олівці, ручки, «скорозшивачі», скріпки, оскільки область ці витрати фінансує лише на 15 відсотків.

— Нашу працю чиновники від влади щораз більше дискредитують, маніпулюючи статистичними даними, — каже пані Марія. — Останні два-три роки працювати стало нестерпно — такого тиску з боку місцевих держадміністрацій (хоча ми й не повинні підпорядковуватися їм) не відчували ще ніколи.

Районним статистикам регулярно доводиться брати звіти від господарюючих об’єктів, зокрема щодо заборгованості із зарплати. Є багато підприємств, де з людьми не розраховуються по кілька місяців. Однак районна влада не зацікавлена показувати заборгованість — бо голову РДА за це будуть бити зверху. Відтак перед тим, як звіти надійдуть в орган держстатистики, на фірмах їх за негласною вказівкою влади «узгоджують», тобто коригують. Працівники профільних відділів РДА дзвонять на те чи інше підприємство і просять-наказують, щоб вони у своїх звітах не показували боргів. Траплялося, зранку у звіті були одні цифри щодо невиплат зарплат, а в обід якимсь дивом (після дзвінка з РДА) заборгованості уже не існувало…

— Якщо бути об’єктивними, — розповідала моя попутниця, — у нашому районі ця заборгованість сягає 700 тис. гривень. А на папері — 0! Тобто вводять вищі органи в оману. Якось я була на обласній нараді, в кулуарах переговорила з колегами з інших районів — там такі ж самі методи роботи. Фальшива інформація струмочками стікається в область, а звідти — у Київ. Її центральні органи розсилають у пресу, люди думають, що у державі йдуть позитивні процеси. Насправді все — обман.

Був випадок, що РДА попросила «не показувати» на одному з підприємств заборгованість із зарплати, яка становила приблизно 100 тисяч грн. Згодом статистики «виловили» невідповідність, оштрафували фірму на 170 грн. за приписки (верхня межа штрафу — 250 грн.). Економісти нарікали: за що ви нас караєте, адже про такий звіт нас просили у РДА?

Інший приклад. У районі проводили перепис худоби станом на 1 січня. Кожна сільрада повин-на була подати звіт. Працівники управління держстатистики переважно живуть у селах, тож орієнтуються у ситуації. Знають, що худоби щораз стає менше — молоді господарі тримати її не хочуть, та й нема тепер молодих у селах. А старші люди тримати корівчину не мають сили. Якщо раніше на кожному подвір’ї була корова, а то й дві, то тепер щось бекає-мекає лише у кожному третьому хліві. А у звітах з місць сказано, що худоби побільшало на… 20-25% Статистики шоковані!

Так само, каже пані Марія, роблять приписки і щодо засіяних площ, звіти про що треба подавати до 1 червня. Доходить до абсурду: посівних площ у селах війти показують більше, ніж мають там ріллі.

— Особливо лізуть зі шкіри молоді голови РДА, хочуть показати результат «нової мітли», підтвердити свою ефективність, добре виглядати в області, де періодично складають рейтинги районів. Своєю чергою, у Києві складають рейтинг областей. Тому в ОДА теж «підтирають» цифри.

Марія Іванівна привідкриває секрети низької інфляції, якою хвалиться команда Януковича.

— Кожен з нас бачить, як ростуть ціни, — каже. — Звичайна чоловіча стрижка у перукарні ще місяць тому вартувала 25 грн., нині — уже 30 грн. Дорожчають продукти, промислові товари, вартість комунальних послуг — а ріст інфляції у Києві показують символічний. Більше того, кажуть про дефляцію. Часом до нас з організацій дзвонять, просять повідомити індекс інфляції. Коли чують доведену зверху цифру 0,2%, не стримують гніву: «Ото, сволочі, ото нарахували!». Як відомо, залежно від інфляції розраховують багато інших показників. На скільки зростає індекс споживчих цін, на такий відсоток повинна збільшуватися і зарплата. А оскільки показник інфляції занижують, то меншим є і ріст зарплати…

Марія Іванівна зітхає:

— Колись на уроках історії у школі нам розповідали про «потьомкінські села», які показували цариці Катерині ІІ. Царів уже немає, але і далі пускають в очі туман…

Схожі новини