Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пристрасті за «Вернісажем»

На сесії Львівської міської ради розгорівся конфлікт довкола популярного мистецького ринку

У четвер, 7 лютого, сесія Львівської міської ради була як ніколи скандальною, емоції депутатів зашкалювали. Тема конфлікту — ринок “Вернісаж”, який нібито планують перенести з площі Вічевої на перехрестя вул. Кривоноса-Замкової. Кількадесят торговців “Вернісажу” вийшли під стіни ратуші з транспарантами: “Шановні депутати, «Вернісаж» вам не здолати!», «Ні — агресивній забудові в охоронній зоні ЮНЕСКО!».

Протестувальники тримали в руках вишиті рушники, сувеніри ручної роботи, картини. По площі ринок ходили чоловіки, тримали в руках опудала з фотографіями депутатів міської ради — Андріяна Гутника, Петра Адамика, секретаря ради Василя Павлюка, першого заступника міського голови Львова Олега Синютки. Також носили стрічку з написом “Сват” і гарбуз.

До мітингувальників вийшов Андріян Гутник, який заперечив свою причетність до будівництва на місці “Вернісажу”. Депутат запевнив, що вперше про таке чує, ймовірно, це наклеп. На сесії виступив депутат-“регіонал” Андрій Мо-чарський, який заявив:

“У перенесенні мистецького ринку зацікавлені міський голова Львова Андрій Садовий та секретар ради Василь Павлюк”. На це пан Павлюк відреагував: “Ви, пане Мочарський, брехун!”. Також на горіхи дісталося від “регіонала” Олегу Синютці. “Ситуація з ринком — політичне питання, — наголосив Андрій Мочарський. — На одній з нарад пан Синютка казав, що там треба провести розкопки, знайти якісь рештки. Чи ця людина ще мало перерила місто, що воно аж засмерділося? Синютка прислухається до думки колективу “Вернісажу”, чи складе губки бантиком і буде говорити, що люди і це “схавають”?

Олег Синютка не відреагував на цю критику. Натомість втрутився міський голова Андрій Садовий, який запевнив, що не дасть образити митців. Мер Львова заінтригував, заявивши, що у забудові ринку зацікавлені деякі депутати. Після цього “свободівці” влаштували скандал: вимагали від Андрія Садового назвати конкретні прізвища, факти, звернутися до правоохоронних органів. Найбільше обурювалися депутати, фотографії яких “красувалися” на опудалах. Вони запитували, чому немає окремого опудала з фотографією мера Львова?

Раніше міський голова Львова виніс догану керівництву земельного управління (Михайлу Бокалу та Ірині Гримак), які неправильно підготували пояснювальну записку до ухвали. Насправді документ не передбачав перенесення ринку. (Коли почався скандал, Михайло Бокало та Ірина Гримак написали заяви на звільнення, але Андрій Садовий виніс їм догани).

Не обійшлося без штовханини. До фойє, що біля сесійної зали, зайшли десяток працівників мистецького ринку. Андріян Гутник показував їм підготовлений документ, який не підписали в депутатських комісіях. До них підійшов директор департаменту “Адміністрація міського голови” Андрій Москаленко, який почав пояснювати свою думку щодо інциденту з ринком. Василь Павлюк розкричався на Андрія Москаленка, мовляв, некоректно перебивати депутата міськради: “Говорить депутат! У тебе посада нижча! Ви не маєте права перебивати депутата!”. Василь Павлюк виштовхав Андрія Москаленка в коридор. На захист директора департаменту “Адміністрація міського голови” став Андрій Садовий. Нагадаємо, як торік “свободівці” надавали стусанів у плечі екс-керівнику управління транспорту Миколі Жуку. “Чому «свободівці» вже вдруге виштовхують чиновників у коридор під час сесійних засідань? — зауважив мер. — Це, напевно, виховання людини... Сумно, що є такі речі”.

Голова правління ГО “Мистецький центр “Львівський вернісаж” Юрій Ємельянов вимагав залишити ринок у спокої, допомогти облаштувати місце для торгівлі мистецькими виробами. Якщо місце для торгівлі знищать, без роботи залишаться три сотні людей. У вівторок, 12 лютого, працівники “Вернісажу” знову зберуться на пікет під стінами Ратуші, вимагатимуть не проводити на площі Вічевій жодних розкопок.

Секретар ради Василь Павлюк зазначив: “Депутати міської ради офіційно заявляють: жодних рішень щодо перенесення ринку «Вернісаж» не ухвалювали, а також не розглядали у депутатських комісіях. Не маємо жодного стосунку до ухвали. Для вирішення цієї ситуації вважаємо за необхідне провести громадські слухання з участю Спілки художників, Спілки Архітекторів, громадськості, депутатів. Для цього також необхідно залучити фахівців, з’ясувати думку дирекції Національного академічного драматичного театру ім. Марії Заньковецької”.

Фоторепортаж можна переглянутитут

Схожі новини