Передплата 2024 «Добра кухня»

«Надія» продовжує копати під Соснівку...

Проект видобутку вугілля, розроблений донецькими фахівцями, загрожує місту екологічною катастрофою.

Попри заборону міської влади і засторогу фахівців, керівництво шахти “Надія” продовжує видобувати вугілля під містом. Про цю проблему “ВЗ” уже писав неодноразово. Нагадаємо, через сумнівні дії керівництва шахти “Надія” місцеві жителі можуть не лише втратити домівки, а й стати жертвами екологічного лиха. Через підробки (підкопування) місто, у прямому сенсі цього слова, може піти під землю. Вже провалюються каналізаційні колектори, між будинками просідає земля, по швах тріщать будинки. Особливо це видно на прикладі місцевої лікарні, де через щілини долоня проходить. Неподалік через підробку утворилося штучне озеро, яке швидко збільшується і може підтопити містечко. Обурені соснівчани не раз виходили на акцію протесту до шахти “Надія”. Керівництво просто ігнорує людей.

РОЗРОБЛЯВ ПРОЕКТ підробки трьох лав Донецький галузевий науково-дослідний інститут. Аби розставити всі крапки над “і”, у вівторок, 25 грудня, усі сторони зібралися на нараді у Львові у територіальному управлінні Держгірпромнагляду. Один із керівників Донецького інституту закликав до розуміння державних інтересів, мовляв, вугілля — це надбання держави, і його треба виймати. Кореспондентові “ВЗ” так і кортіло запитати: а люди, жителі Соснівки, їхнє життя — не надбання країни?!

На нараді був присутній доцент кафедри конструктивної географії і картографії ЛНУ ім. І. Франка Євген Іванов. Він займається проблемами оптимізації природно-господарських систем промислових територій, зокрема й Соснівки. Пан Євген звідти родом і вже 20 років вивчає проблеми рідного містечка. Ще один представник Франкового університету — Петро Волошин — завідувач кафедри екологічної, інженерної геології і гідрогеологій. Разом з паном Івановим дійшли висновку, що вибирання вугілля під містом загрожує екологічною катастрофою. “Соснівка побудована на піщаних ґрунтах і плавунах, — пояснив пан Волошин. — Якщо не припинять копати, місто піде під землю”. Львівські науковці ґрунтовно ознайомилися з проектом Донецького інституту, а також із висновками Донецького експертного технічного центру. Проект і висновки Експертно-технічного центру, на їхню думку, не витримують жодної критики. На це головуючий нарадою начальник гірничого округу, заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду Богдан Радівон почав допитуватися у наших науковців, чи вони мають ліцензію на проведення подібних експертиз. Львів’яни відповіли, що такого документа не мають, але в достовірності їхніх наукових висновків можна не сумніватися, бо репутація географічного і геологічного факультетів ЛНУ ім. І. Франка висока.

Дебати закінчилися тим, що проект все-таки... погодили. “Це просто абсурд, — не стримує емоцій мер Соснівки Євгенія Дуброва. — Будемо оскаржувати це рішення через прокуратуру і суд. Жодного дозволу на гірничі роботи під містом мерія не надавала. Навесні адміністрація ДВАТ “Шахта “Надія” подала нам на погодження проект підробки поверхні міста. Ми його не затвердили. Соснівчани досі розсьорбують наслідки попереднього проекту, після якого зруйнувалися лікарня та багато житлових будинків”.

Схожі новини