Передплата 2024 «Добра кухня»

Більшості – усе, опозиції – усе решта?

Депутатський оргкомітет з підготовки до старту новообраної Верховної Ради працює за принципом «опозиція» – з возу, «більшовикам» – легше.

Поки опозиціонери бойкотують засідання організаційної групи (вимагаючи покінчити з «кнопкодавством»), «регіонали» під шумок підготовки до роботи нового парламенту вирішують «шкурницькі» питання. У пресу просочилася інформація про те, що з подачі «Регіонів» у наступній Верховній Раді може побільшати комітетів — з нинішніх 26 до щонайменше 30. ПР треба ж і власні апетити задовольнити, і припасти кілька парламентських портфелів у гонорарний фонд, з якого розраховуватимуться з «донорами» «регіонівської» більшості. На «своїх» крісел не вистачає, а тут ще опозиція заявила претензії на 11 комітетів...

Ні у Регламенті, ні у Законі «Про комітети Верховної Ради» фіксована кількість парламентських комітетів не прописана. На депутатський розсуд, мовляв: скільки затвердять, стільки і буде. Ось від скликання до скликання і гиндлюють у парламенті комітетським питанням. У позаминулій Раді обходилися 24 комітетами, у минулій доплюсували ще два. У нинішній ВР було 27 комітетів — залишилося 26. Якщо чутки про «портфельні» плани «регіоналів» справдяться, парламент №7 стане рекордсменом з кількості комітетських посад. А додаткова порція портфелів — це додаткові витрати (приміщення, секретаріат, службове авто, вища за «рядову» зарплата). Проте у «Регіонах» цією бухгалтерією не переймаються: кошти ж не зі своєї кишені викладатимуть — з бюджету.

У ПР іншою арифметикою заклопотані — як сколотити парламентську більшість. За «дякую» мажоритарників-самовисуванців під свій дах не заманиш. Батогом теж всіх не заженеш. Тому без пряників не обійтися. І асортимент їх має бути — на всяк смак: кому компенсації витрат на виборчу кампанію й обіцянок про влиття коштів в округ вистачить, а кому й — посаду подавай (як не голови комітету, то хоча б — заступника чи секретаря). Ось у «Регіонах» і мізкують, де стільки портфелів нашкребти, щоб і «своїм» вистачило, і на «гонорари» залишилося. Та ще й опозиції треба щось залишити — хоча б для видимості.

Тільки ось опозиціонери на «щось» не погоджуються, вимагаючи 11 комітетів (включно з «найкозирнішим» — бюджетним), плюс — Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації.

— Основною функцією опозиції є пропонування альтернативи офіційному курсу розвитку держави і контроль за діяльністю влади, — заявив у коментарі «ВЗ» перший заступник голови регламентного комітету Сергій Сас. — Щодо першого пункту, то пропонувати альтернативу нема до чого. Бо за два з половиною роки Кабінет Міністрів так і не спромігся внести у парламент програму діяльності уряду. Залишається другий пункт. Але для контролю за діяльністю влади потрібні інструменти, якими якраз і є комітети із контрольними функціями. Тому опозиція повинна ставити питання: або вона отримує весь інструмент контролю над владою, або взагалі відмовляється від посад у Верховній Раді.

— Які саме комітети мали б бути у цьому опозиційному «пакеті»?

— Найкращий варіант — коли за опозицією законодавчо закріплені не комітети, а напрями діяльності. Це те, що було у Регламенті в редакції 2008 року. Чому прописали напрями, а не конкретні комітети? Щоб у більшості не було спокуси прибрати до рук той чи інший «опозиційний» комітет, змінивши одне слово в його назві.

Якщо перевести напрями, про які говорив Сергій Сас, у найменування комітетів, вийде ось такий список «портфельних» претензій опозиції:

—регламентний комітет,

—бюджетний,

—економічної політики,

—свободи слова та інформації,

—з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин,

—охорони здоров’я,

—науки й освіти,

—законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності,

—соціальної політики та праці,

—правосуддя,

—боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Але оскільки Регламент-2008 «зарубали» рішенням Конституційного Суду, опозиції доведеться керуватися нинішньою парламентською інструкцією. А у ній, як і в Законі «Про комітети Верховної Ради», преференцій для опозиційних фракцій при розподілі парламентських посад не передбачено. Та й у «Регіонах» вже попередили, що відмовлятися від «козирних» комітетів на користь опозиції не збираються. За негласною інформацією, з «опозиційного» списку комітетських портфелів «регіонали» застовбили за собою щонайменше п’ять: бюджетний, регламентний, з питань економічної політики, охорони здоров’я, законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Схожі новини