Передплата 2024 «Добрий господар»

Третина членів ЦВК не вважає вибори вільними

Центральна виборча комісія поставила одну з двох крапок у парламентських перегонах 2012 року. У суботу було офіційно названо прізвища половини нового законодавчого органу — 225 народних депутатів, які здобули депутатські посвідчення за результатами голосування у єдиному державному багатомандатному окрузі. Якщо простіше – за партійним списком.

При оголошенні цих підсумків не обійшлося без демаршу. До рішення ЦВК були долучені «окремі думки» п’яти (із 15) її членів, які мали серйозні зауваження до того, як пройшла найзначущіша політична подія року.

Голова ЦЕНТРВИБОРЧКОМУ Володимир Шаповал оголосив показники п’яти політичних сил, які п’ять років працюватимуть у Верховній Раді сьомого скликання. У партійному списку найбільше набрали «регіонали» — 30% (за ПР проголосували 6 116 746 виборців). ВО «Батьківщина» отримала другий показник — 25,54% (5 209 090 голосів). На третьому місці «УДАР» — 13,96% (2 847 979 голосів), Комуністична партія стала четвертою — 13,18% (2 687 269 голосів), ВО «Свобода» — п’ятою (10,44% або 2 129 933 голоси). Відтак за партійними списками Партія регіонів матиме у парламенті 72 нардепи, ВО «Батьківщина» — 62, «УДАР» — 34, Компартія — 32, ВО «Свобода» — 25.

У ЦВК пообіцяли, що до 12 листопада, як це і передбачає закон, назвуть прізвища народних депутатів, обраних у мажоритарних округах.

Попри високі оцінки, які дали нинішній парламентській кампанії президент і керівник уряду, гостро розкритикували її перебіг, зокрема фініш, члени ЦВК, яких було обрано за квотою опозиції. Підсумковий протокол голосування у багатомандатному окрузі п’ятеро членів ЦВК підписали із критичними зауваженнями.

Так, Валерій Шелудько звернув увагу на те, що маловідомі партії отримали переважну кількість членів комісій, тоді як партії, які брали участь у виборах по всій Україні, таких квот не отримали. На переконання Шелудька, значна кількість членів комісій була заангажованою, і це позначилося на результатах виборів.

«Вільних виборів в Україні не відбулося», — переконаний інший член ЦВК Ігор Жиденко. На його думку, озвучені підсумкові цифри «є наслідком виборчих технологій, підкупу і обману». Ще радикальніше висловилася член ЦК Юлія Швець. Вона каже, що «цифри на табло ЦВК не відповідають справжньому волевиявленню виборців».

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна вважає нинішні вибори «найгіршими в історії України», сказала, що їх не можна назвати вільними й демократичними. І до цього, на її думку, призвело повернення до змішаної системи. «Незважаючи на збалансовані законодавчі приписи щодо формування виборчих комісій, — заявила Усенко-Чорна, — практика функціонування в Україні технічних партій створила можливість для імітації їх участі у виборчому процесі. У результаті більшість ДВК контролювалися одним суб’єктом виборчого процесу, підтвердженням цього є чисельні зміни до складу дільничних та окружних виборчих комісій. Таким чином, робота ОВК не ґрунтувалася на засадах транспарентності та колегіальності». А ще Жанна Усенко-Чорна сказала, що кількадесят тисяч голосів виборців не були враховані «через психологічні комплекси однієї партії», бо тоді її показник опустився б до 29%. Очевидно, що йшлося про Партію регіонів.

Інший заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив, що в організаційному плані при проведенні виборів Україна відкотилася назад. Магера вважає ненормальним, що було скасовано результати волевиявлення 30 тисяч громадян у в/о № 94 (це дало змогу перемогти одіозній Тетяні Засусі. — І. Ф.). Вирішення багатьох виборчих проблем Андрій Магера бачить у прийнятті іншого закону про вибори, який передбачав би обрання народних депутатів за пропорційною (партійною) системою з відкритими списками.

Критично висловився про нинішні вибори і голова ЦВК Володимир Шаповал. На його думку, неприпустимо, коли окружні виборчі комісії позбавили голосу бодай одного громадянина. «Це юридично і політично непристойно».

Оголошення результатів ЦВК оскаржував голова Ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк. Але Київський апеляційний адмінсуд прогнозовано відхилив його позов. Відтак Яценюк повідомив, що ініціює консультації з іншими опозиційними силами щодо відмови від мандатів і проведення дострокових парламентських і президентських виборів. Про рішення опозиціонерів буде оголошено у понеділок, о 18.00, на мітингу під стінами ЦВК.

А тим часом…

Учора ЦВК, попри «окрему думку» шести її членів, таки встановила результати голосування у виборчих округах №№ 11, 14. Переможцями у них визнано самовисуванців Олександра Домбровського і Віктора Жеребнюка. Раніше опозиція заявляла, що за протоколами з мокрими печатками тут перемогли представники «Батьківщини» Наталія Солейко та Іван Мельничук. В окрузі № 184 ЦВК присудила перемогу члену Партії регіонів Миколі Дмитруку. Він на 22 голоси випередив самовисуванця Івана Вінника.

Схожі новини