Передплата 2024 «Добрий господар»

Повернення «блудного Паші»

У День всіх святих, 1 листопада, коли у Києві була ніч, з-за брами федеральної тюрми Terminal Island, що неподалік Лос-Анджелеса, вийшла людина, яку називають чи не найбільшим грішником в Україні, — Павло Лазаренко.

У цьому сутулому, посивілому 59-річному чоловікові, нині тяжко упізнати колись імпозантного секретаря Дніпропетровського обкому партії, губернатора, прем’єр¬міністра, якому пророчили крісло президента. 14 років в американській неволі перетворили екс-другу особу нашої держави на непримітного пенсіонера…

Павло ЛАЗАРЕНКО — синонім корупціонера в Україні. На батьківщині йому інкримінували зловживання владою при ухваленні угод з «Газпромом», нецільове використання бюджетних коштів, незаконне відкриття рахунків і використання валютних коштів за кордоном. А також — причетність до вбивств колишнього голови Нацбанку Вадима Гетьмана і народного депутата Євгена Щербаня. У Швейцарії й Америці Лазаренка звинуватили у відмиванні брудних коштів в особливо великих розмірах, шахрайстві, переміщенні вкраденої власності. У 90¬і роки Світовий банк вніс його прізвище до рейтингу 10 найбільших хапуг світу.

У лютому 1999 року Лазаренко прибув до Нью¬Йорка і попросив політичного притулку — мовляв, в Україні він зазнає політичних переслідувань від режиму Кучми. Однак екс¬прем’єра заарештували. А згодом американська прокуратура висунула йому кримінальні звинувачення за 53 пунктами. З часом 24 з них відпали.

Але і їх вистачило, щоб запроторити колишнього високопосадовця за ґрати. Суд постановив тримати його у в’язниці 97 місяців. Ще 5 років Лазаренко перебував під домашнім арештом. Кожен його крок контролював принизливий електронний браслет на нозі. Американська Феміда також заарештувала рахунки Лазаренка на 280 млн. доларів — фантастична сума у ті роки. Такому крутому повороту долі Лазаренко може «завдячувати» колишньому своєму діловому партнеру і найближчому другу Петру Кириченку, який, рятуючи себе, фактично «здав» його своїми показами.

Через своїх адвокатів Павло Лазаренко заявляв, що після звільнення приїде в Україну — мовляв, в Америці він не зможе прижитися. Однак повернення на береги Дніпра навряд чи можливе. Як тільки Лазаренко ступить на бетонну смугу аеропорту «Бориспіль», йому відразу накинуть на руки кайданки ¬ через порушені раніше проти нього кримінальні справи. Не має жодного бажання повертатися в Україну і молода дружина Лазаренка — Оксана, колишня помічниця екс¬прем’єра. Перебуваючи в Америці, він розірвав перший шлюб і одружився з близькою соратницею, жив з нею у найманій квартирі. Невдовзі вона народила від Павла Івановича двоє дітей.

Крім молодої дружини, тюремні будні Лазаренка скрашувала гра у баскетбол (в американських в’язницях це поширене заняття). Повернувшись з¬за океану, Лазаренко планує взяти під опіку якусь баскетбольну команду на Дніпропетровщині і довести її до рівня представниць НБА.

Але не секрет, що найбільша потаємна мрія опального екс¬глави уряду — повернутися у велику українську політику. І на цих виборах очолювана Лазаренком партія «Громада» пробувала (щоправда, невдало) заявити про себе. У разі появи в Україні колись «всемогутнього Паші», дніпропетровський політичний клан знову може ожити і, того гляди, ¬ стати альтернативою донецькому…

Коментар для "ВЗ"

Вадим КАРАСЬОВ, директор Інституту глобальних стратегій

Чи стане Лазаренко чинником української політики, чи може він втрутитися у перебіг політичних подій? Може! Бо у разі своєї появи в Україні стане фігурантом у «справі Щербаня», яка спрямована проти Тимошенко. Ця справа або лусне, як бульбашка, або набуде серйозних рис. На кону ¬ доля Тимошенко і в певному сенсі — доля опозиції. Якщо у влади не буде аргументів у «справі Щербаня», то і опозиція в середині країни, і західні спостерігачі вимагатимуть звільнення Тимошенко або відправки її на лікування за кордон. Лазаренко може або посприяти звільненню Тимо¬шенко, або, навпаки, ускладнити її долю. Відтак Лазаренко стає важливим чинником політичного життя України. Думаю, президент Янукович не зацікавлений у приїзді Лазаренка. Зараз усі невдоволені донецьким кланом. Багато хто хоче, щоб виклик йому зробила «стара дніпропетровська сім’я». Тому може зав’язатися нова туга міжкланова інтрига, яка була характерна для 90¬х років, але в якої тепер з’явиться своя специфіка…