Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Шевченкіана» Безніска

До свого 75-ліття заслужений художник України, лауреат Шевченківської премії Євген Безніско представив масштабну виставку “Шевченкіана” у Львівській національній галереї мистецтв. Експозиція налічує 300 тематичних робіт художника, створених за останні два роки.

«Шевченкіана» Безніска — не колекція ілюстрацій до творів Тараса Шевченка. Це — авторське переосмислення на базі текстів українського класика. До творчості Кобзаря у циклі графічних робіт художник звернувся ще 1961 року. У циклах “Буває, у неволі іноді згадаю”, “Сон (На панщині...)”, “У перетику ходила...”, “Садок вишневий коло хати”, “Кавказ”, “Марія” та інших Євген Безніско відображає українські реалії минулого. Чорно-червоні барви національно-визвольних змагань створюють гнітючу атмосферу, проте яскраві, світлі кольори життя українців у побуті розбавляють безвихідь. За словами голови Львівської обласної організації Національної спілки художників Олега Микити, Євген Безніско творить своїми картинами ту революцію, яка зараз потрібна українському суспільству.

Автор зізнався, що не любить ювілеїв, бо вважає їх звичним елементом життя. “Так, я зробив багато, — каже Євген Безніско. — 25 років тому отримав звання заслуженого художника України, вже чотири рази мене висували на народного. Ми все життя з дружиною прожили бідно, але це — не важливо. Я радий бачити своїх друзів і прихильників — цього достатньо”.

Львівська обласна організація Національної спілки художників відзначила Безніска найвищою спілчанською нагородою — статуеткою Луки, який перший зображав Богородицю.

Схожі новини