Передплата 2024 ВЗ

На Волині знайшли давньоруський скарб

Черговою знахідкою потішило ДП «Волинські старожитності»: які археологи знайшли у землі: колекцію срібних прикрас, які пролежали у Володимирі-Волинському в землі сотні років.

Волинська область

Натрапили на унікальні речі давньоруського періоду на території гімназії №4. Тут, в урочищі Апостольщина, колись був посад князя Володимира. Керівництво навчального закладу вирішило провести земляні роботи з метою прокладання нових комунікацій. Оскільки місце історичне, то до них долучилися спеціалісти з ДП «Волинські старожитності» та працівники управління культури облдержадміністрації.

У траншеях на експертів чекав справжній скарб! В одній із ям виявили цілу колекцію срібних прикрас: шийну гривню, пластинчастий браслет, витий браслет, скроневі кільця (сережки так званого «київського» типу), колти, хрестики та намиста. Зокрема, скроневі кільця, пустотілі всередині, за аналогіями датуються ХІ — першою половиною ХІІІ ст. Приблизно такого ж віку й шийна гривня. А от намисто з пустотілих срібних пластин (пласкою стороною з одного боку і випуклою з іншого), котрі на кінцях оздоблені фігурками у вигляді голови змії, ще потребує додаткових пошуків експертів. Наразі не встановлено аналогії, тож і про вік цих прикрас мовчать.

Скарб дуже пошкоджений і потребує реставрації. Його вже передали для відновлення.

До речі, поряд археологи виявили і фрагмент гончарного горщика ХІІ — першої половини ХІІІ ст., що містив сліди окислення кольорового металу.

Схожі новини