Передплата 2024 «Добрий господар»

Ювілейний матч українців з «біло-червоними»

У п’ятницю, 7 червня, національна збірна України у Варшаві на Національному стадіоні в рамках підготовки до Євро-2024 проведе контрольний матч проти збірної Польщі (початок — о 21.45 год.)

Момент попередньої зустрічі збірних України та Польщі, яка відбулася 11 листопада 2020 року у Хожуві. У грі воротар «синьо-жовтих» Андрій Лунін. Фото football24.ua
Момент попередньої зустрічі збірних України та Польщі, яка відбулася 11 листопада 2020 року у Хожуві. У грі воротар «синьо-жовтих» Андрій Лунін. Фото football24.ua

Футбольні шляхи українців та поляків перетнуться 10-й раз, а в попередніх матчах «синьо-жовті» тричі перемагали «біло-червоних», двічі зіграли внічию та чотири рази зазнавали поразки

Перший матч в історії зустрічей збірних України та Польщі відбувся 15 липня 1998 року у Києві, коли підопічні Йожефа Сабо у товариській грі поступилися полякам з рахунком 1:2. Спочатку забивали гості - після ударів Тшечака і Черешевського, а під кінець тайму перший «польський» гол забив Шевченко. Поступилися українці і при Валерію Лобановському в наступній київській зустрічі, 2 вересня 2000 року, але вже у рамках відбору до чемпіонату світу-2002 — з рахунком 1:3. У складі «синьо-жовтих» знову відзначився Шевченко, а в «біло-червоних» — Олісадебе, який оформив дубль, та Калужний. Матч-відповідь у Хожуві відбувся 6 жовтня 2001 року і завершився внічию 1:1. У першому таймі відкрив рахунок Олісадебе, а під завісу гри Шевченко врятував українську збірну від поразки.

Першу ж перемогу над поляками українці здобули 20 серпня 2008 року у Львові при Олексію Михайличенку, в товариській грі на стадіоні «Україна» після влучного удару Кравченка в компенсований до першого тайму час — 1:0. Другий вояж «синьо-жовтих» до Польщі відбувся 4 вересня 2010 року під керівництвом вже Юрія Калітвінцева і товариський матч у Лодзі переможця не виявив — нічия 1:1. Поляки першими відкрили рахунок під кінець першого тайму — після удару Єленя, а на другій компенсованій до основного часу хвилині відзначився Селезньов.

Після трирічної паузи шляхи українців та поляків перетиналися в рамках відбору на Мундіаль-2014. У Варшаві, 22 березня 2013 року, наша команда при Михайлові Фоменко вперше забила полякам більше одного голу за матч і перемогла з рахунком 3:1. Усі голи були зафіксовані у першому таймі, причому вже до 7-ї хвилини наша збірна відзначилася двічі - влучно пробивали Ярмоленко та Гусєв. Потім господарі поля завдяки Піщеку скоротили розрив, але невдовзі Зозуля поставив гольову крапку у матчі. Згодом, 11 жовтня 2013 року в Харкові у повторній відбірковій грі вікторію також святкували українці, коли в середині другого тайму автором єдиного в матчі голу став Ярмоленко.

Потім в історії зустрічей збірних знову настала майже трирічна пауза, після якої суперники вперше зустрілися у фінальній частині чемпіонату Європи. На нейтральному полі у французькому Марселі, 21 червня 2016 року, в рамках групового етапу Євро-2016 підопічні Михайла Фоменка поступилися полякам з рахунком 0:1. На початку другого тайму переможний гол забив Блащиковські. Попередня ж зустріч збірних України та Польщі мала статус товариської і відбулася 11 листопада 2020 року в Хожуві. Біля керма «синьо-жовтих» вже перебував Андрій Шевченко. Гості могли першими відкрити рахунок, але Ярмоленко не зумів реалізувати пенальті. Натомість господарі поля здобули перемогу з рахунком 2:0 — відзначилися Пйонтек і Модер. Українці не можуть «розмочити» польські ворота вже впродовж 206-ти (!) хвилин і мають нагоду перервати цей «сухий» серіал 7 червня.

Схожі новини