Передплата 2024 «Добрий господар»

Тенісна королева повернулася на трон

Чемпіонкою WTA Finals 2023 стала 22-річна полячка Іґа Свьонтек

Організатори WTA Finals у Канкуні вручили Ізі Свьонтек не лише срібний кубок, а й мексиканського капелюха – сомбреро. Фото sport.ua
Організатори WTA Finals у Канкуні вручили Ізі Свьонтек не лише срібний кубок, а й мексиканського капелюха – сомбреро. Фото sport.ua

Іґа Свьонтек знову очолила рейтинг Жіночої тенісної асоціації (WTA). Полячка обійшла білоруску Сабалєнка завдяки перемозі на Підсумковому турнірі (WTA Finals) у мексиканському Канкуні. Там змагалися вісім тенісисток, які протягом 2023 року показали найкращі результати у турі WTA. У фінальному матчі Свьонтек розгромила Джессіку Пеґулу зі США, якій віддала тільки один гейм — 6:1, 6:0.

У Канкунському фіналі багато хто сподівався побачити більш-менш рівну боротьбу, адже обидві су­перниці підійшли до вирішального поєдинку, здобувши у чотирьох матчах по чотири перемоги. Але Пеґула, що, як на­гадав sport.ua, раніше тричі перемагала Свьонтек (у дев’яти очних поєдинках), у фіналі Підсумкового турніру жодних шан­сів не мала. Свьонтек просто знесла су­перницю з корту, не залишивши сумнівів: саме вона є нині найкращою тенісисткою планети.

На WTA Finals вісім тенісисток розпо­чали боротьбу у двох групах, які нази­валися «Бакалар» і «Четумаль». Із гру­пи «Бакалар», де змагалися американка Джессіка Пеґула, білоруска Сабалєнка, Єлена Рибакіна з Казахстану й грекиня Марія Саккарі, до півфіналу вийшли Пе­ґула (перемогла у групі всіх суперниць) і Сабалєнка. А у групі «Четумаль», де боро­лися полячка Іґа Свьонтек, американка Коко Ґофф, чешка Маркета Вондроушо­ва й туніска Онс Жабер, півфіналістками стали Свьонтек і Ґофф. У цій групі най­кращою була Свьонтек, що, як і Пеґула в групі «Бакалар», здобула три впевнені перемоги.

У півфіналах Пеґула й Свьонтек осо­бливих проблем не мали. Пеґула обі­грала Ґофф (6:2, 6:1), а Свьонтек не за­лишила шансів Сабалєнка (6:3, 6:2). Білоруска не змогла виграти на пода­чі польки жодного гейму… Це була шос­та перемога Свьонтек над Сабалєнка у дев’яти очних поєдинках

Сабалєнка потіснила Свьонтек із пер­шої позиції світового рейтингу після US Open у Нью-Йорку, де Іґа не змогла за­хистити чемпіонський титул. До амери­канського «мейджора» 22-річна польська тенісистка перебувала на вершині рей­тингу WTA цілі 75 тижнів, і тепер знову по­вернулася на трон.

Тріумф у Мексиці став для Іґи Свьон­тек на WTA Finals першим у кар'єрі (торік польська тенісистка дійшла на Підсум­ковому турнірі до півфіналу), і водночас шостим титулом, здобутим 2023 року (загалом у Свьонтек 17 титулів WTA). Із урахуванням п’яти перемог у Канкуні, ви­грашна серія Іґи становить уже 11 матчів.

На «хардових» кортах Канкуна Іґа Свьонтек не лише завоювала титул чем­піонки WTA Finals 2023, а й встановила кілька рекордів. По-перше, за весь Під­сумковий турнір полячка програла лише 20 геймів, побивши рекорд Серени Ві­льямс. Американка 2012-го стала чемпі­онкою WTA Finals, віддавши суперницям 32 гейми. По-друге, у фінальному мат­чі Іґа програла лише один гейм. Раніше, нагадав sport.ua, найбільш упевнені пе­ремоги у фінальних поєдинках WTA Finals здобували американка Мартина Навра­тилова (1983) і бельгійка Кім Клійстерс (2003), які віддавали суперницям по два гейми.

І нарешті про рекордні призові, які заробила Іґа Свьонтек на Підсумково­му турнірі. Це 3 мільйони 78 тисяч дола­рів — найбільший «куш» полячки за всю її кар'єру. Для порівняння, вигравши цьо­го року «Роллан Ґаррос» у Парижі, Іґа одержала чек «лише» на 2 мільйони 300 тисяч доларів. А загалом цього сезону Свьонтек заробила 9 мільйонів 857 тисяч призових.

Схожі новини