Передплата 2024 «Добрий господар»

Запеклі баскетбольні баталії на Меморіалі Я. Пастернака

У Львові стартував XX Всеукраїнський турнір з баскетболу пам’яті журналіста газети «Високий Замок» Ярослава Пастернака

Наставник тернополян дає поради своїм підопічним. Фото автора.
Наставник тернополян дає поради своїм підопічним. Фото автора.

Палац спорту клубу «Галичина», який приймає у себе престижні національні і міжнародні змагання, сьогодні відчинив двері і для нашої майбутньої баскетбольної зміни. Господарями цієї арени стали юні «гулівери» зі Львова, Рівного, Тернополя, які виборюватимуть кубки, медалі, індивідуальні призи Меморіалу Ярослава Пастернака.

У такий спосіб пам’ять про нашого колегу, колишнього зав. відділу спорту газети «Високий Замок», вшановує обласна Львівська дитячо-юнацька спортивна школа. Зеновій Курса, старший тренер-викладач цієї кузні спортивних талантів, двадцять років тому запропонував проводити турнір у пам’ять про свого друга-газетяра — і цей фестиваль дитячого баскетболу прижився, став популярним. У мирні часи на змагання приїжджали юні баскетболісти зі Словаччини, Угорщини, Польщі.

Серед юних спортсменів пристрасті такі ж, як у великому баскетболі.
Серед юних спортсменів пристрасті такі ж, як у великому баскетболі.

А ось і перші результати нинішнього турніру: ЛОДЮСШ-«Віта-Агро"-1 — ЛОДЮСШ-«Віта-Агро"-2 — 50:40, «Баскетбольна Академія Сергія Ліщука» — ЛОДЮСШ-«Віта-Агро"-2 — 50:20, ДЮСШ-БК «Тернопіль» — «Баскетбольна Академія Сергія Ліщука» — 24: 37

Переможця буде визначено у неділю, 1 жовтня.

Коментар для «ВЗ»

Ігор САВИЦЬКИЙ, почесний президент федерації баскетболу Львівщини

Ярослав Пастернак був одним із провідних журналістів України, і не тільки — спортивних. Під час підготовки своїх публікацій вирізнявся винятковою об'єктивністю. Скажу про його матеріали на спортивну тематику. Репортажі Ярослава Пастернака зі стадіонів, залів, майданчиків всі читали із захопленням, навіть ті, хто не був присутнім на змаганнях — завдяки майстерному опису вони знаходилися у вирі цих подій, відчували їх атмосферу.

Нагороди змагань чекають своїх володарів.
Нагороди змагань чекають своїх володарів.

Пригадую, свого часу Славко їздив із «Львівською політехнікою» на змагання у повоєнний Тирасполь. Підготував для «Високого Замку» дуже яскравий, динамічний репортаж звідти. Підмітив усе — навіть продірявлені кулями стіни спортзалу…

Ярослав до своєї роботи ставився системно, ґрунтовно відповідально. Мав оригінальний творчий почерк. Не тільки зображав побачене, а й аналізував причини, робив прогнози, давав слушні поради, намагався підтримати спортсменів і тренерів у нашій молодій незалежній державі. Всіляко популяризував спорт, у тому числі — дитячий. Його критика була корисною — доброзичливою. Вона не знищувала, а стимулювала. До неї прислухалися спортивні фахівці, зі словом Ярослава Пастернака рахувалися, завдяки йому виправляли підмічені ним помилки.

Можу підтвердити це на особистому досвіді. Славко першим серед колег запровадив публікацію складів команд, давав оцінки діям баскетболістів — це стимулювало їх. Свіжого випуску газети із матеріалами Ярослава Пастернака спортсмени і вболівальники чекали з великим нетерпінням.

Славко був не тільки великим професіоналом у журналістиці, а й дуже життєрадісною, чуйною, дипломатичною, тактовною людиною. Вроджена комунікабельність притягувала до нього інших людей.

Схожі новини