Передплата 2024 ВЗ

«Тепер можна казати «пеле квантової фізики»

Бразильський Король футболу став терміном зі словника

Фото dw.com
Фото dw.com

У найвідомішому словнику португальської мови (нею також розмовляють у Бразилії), Michaelis, з’явилося нове слово — «пеле». Термін нагадує про легендарного бразильського футболіста Пеле, який помер торік, і служить для описання чогось або когось «виняткового, видатного, унікального».

«Непересічний, незрівнян­ної якості, особливо цінний, та­кий, як Пеле (прізвисько Едсона Арантеса ду Насіменту, 1940−2022), якого вважають найкра­щим спортсменом планети усіх часів. Винятковий, видатний, унікальний» — так пояснює по­важний словник Michaelis зна­чення слова «пеле».

Включення терміну «пеле» до словника стало результатом зу­силь Фундації Пеле, яка швидко зібрала під відповідною онлайн-петицією 125 тисяч підписів. Ак­цію підтримав і бразильський футбольний клуб «Сантос», у якому Король футболу провів більшу частину своєї блискучої кар'єри.

«Відтепер 280 мільйонів но­сіїв португальської мови можуть сказати „вона є пеле тенісу“ або ж „він є пеле квантової фізики“. І це звучатиме так, як рекомен­дує словник», — констатує ін­формаційна агенція EFE.

Нагадаємо, у складі збір­ної Бразилії її найкращий фор­вард усіх часів Пеле тричі ставав чемпіоном світу — у 1958, 1962 і 1970 роках. Король футболу по­мер 29 грудня 2022-го у віці 82 років.

У складі збірної Бразилії її найкращий форвард усіх часів Пеле тричі ставав чемпіоном світу — у 1958, 1962 і 1970 роках.

Схожі новини