Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Квідич стане кводболом

Читачі книжок британської письменниці Джоан Роулінг про юного чарівника Гаррі Поттера та його друзів добре пам'ятають, що усі вони грали у квідич (quidditch)

Після тріумфу "поттеріади" квідич став у світі дуже популярним. Але 23-34 липня відбудуться останні змагання з цього виду спорту. Усе через те, що квідич вирішили перейменувати - на кводбол (quadball).

У своїй заяві Міжнародна асоціація квідичу повідомила, що вирішила солідаризуватися з US Quidditch (USQ) і Вищою лігою квідичу (Major League Quidditch, MLQ), які вже змінили назви, - відповідно на US Quadball і Major League Quadball.

За словами речника USQ i MLQ Джека Макґоверна, "є дві причини для перейменування, і ми не будемо говорити, яка з них важливіша".

Перша причина - вплив медіакомпанії Warner Bros., яка знімала фільми за книгами про Гаррі Поттера і володіє торговою маркою quidditch. Другою ж причиною, повідомила інформаційна агенція Reuters, стало бажання спортивних функціонерів відмежуватися від поглядів авторки Джоан Роулінг на деякі проблеми транссексуалів (або ж трансгендерів, тобто осіб, які змінили стать).

На Джоан Роулінг "наїхали" транссексуали

Як нагадала Reuters, 2020 року Джоан Роулінг висловила занепокоєння з приводу доступу трансгендерних жінок до просторів, призначених суто для представниць прекрасної статі (наприклад, жіночих убиралень і роздягалень). Позицію Роулінг чимало активісток, які борються за права жінок, підтримали. Але водночас письменниця наразилася на звинувачення у трансфобії (тобто, у поганому ставленні до трансексуалів)...

Говорячи про зміну назви, голова опікунської ради Міжнародної асоціації квідичу Кріс Ло заявив: "Ми з нетерпінням чекаємо на усі нові можливості, які принесе нам кводбол. Це важливий момент в історії нашого виду спорту".

Останній міжнародний турнір із квідичу, IQA European Games 2022, відбудеться 23-24 липня в ірландському місті Лімерик. Участь візьмуть 20 команд - із Європи, Австралії і Гонконгу.