Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Врожай тренерських перестановок в УПЛ

В ході підготовки клубів української Прем’єр-ліги (УПЛ) до нового Чемпіонату, старт якого запланований на 20 серпня, відбувається чимало кадрових змін, в тому числі і на тренерських містках команд. Так «Зорю очолив нідерландець Патрік ван Леувен, який має досвід роботи в Україні

За весь час виступів «Зорі» в чемпіонатах України біля керма луганського клубу перебувало 16 головних тренерів, і серед них не було жодного (!) легіонера. Шукати нового керманича «Зорі» змусив той факт, що попередній наставник луганчан Віктор Скрипник, який працював з клубом три роки, вирішив підписати контракт з «Ворсклою». Залишили «Зорю» і ключові гравці – Владислав Кочергін, іранець Аллахяр, Віталій Вернидуб та Дмитро Хомченовський.

Щодо Патріка ван Леувена, то він має досвід роботи в структурі донецького «Шахтаря», де працював у 2006-2013 роках, а донедавна - в «Маккабі» (Тель-Авів). Контракт з нідерландцем розрахований на три роки. Раніше різні команди УПЛ вже очолювали представники Нідерландів – Тон Каанен (донецький «Металург», алчевська «Сталь»), Якоб Гаал, Ерік Ван дер Меєр (обоє - кам’янська «Сталь»), Віллем Фреш та Ко Адріансе (обоє - донецький «Металург»).

Скрипник очолив «Ворсклу», бо перед тим її залишив Юрій Максимов, який загалом біля керма різних клубів УПЛ провів 178 ігор. Нагадаємо, що «Ворскла» і «Зоря» представлятимуть Україну у новому сезоні євро кубків, а саме у Лізі конференцій.

Натомість очікується і новий наставник у ще одного нашого представника у єврокубках – «Дніпра-1», який має виступати у Лізі Європи. Попередній головний тренер, хорват Ігор Йовічевіч разом зі своїми помічниками Юрієм Беньо та Андрієм Ханасом збираються найближчим часом офіційно залишити дніпровський клуб. За деякими даними Йовічевіч може очолити «Шахтар», бо попередній головний тренер «гірників» італієць Роберто Де Дзербі через війну наразі не має бажання повертатися в Україну. Залишили «Шахтар» і майже усі легіонери-бразильці, а один з кращих бомбардирів українських чемпіонатів Жуніор Мораес (103 голи) перейшов до бразильського «Корінтіансу».

Також змінився головний тренер і в «Кривбасі», який у першій лізі здобув одну з двох путівок до вищого українського футбольного дивізіону, де востаннє криворіжці виступали ще у 2013 році. Замість Олександра Бабича діями «Кривбасу» тепер керуватиме відомий фахівець Юрій Вернидуб, останнім місцем роботи якого був тираспольський «Шериф». Після початку війни Вернидуб вступив до лав ЗСУ і зараз повернувся до футболу. Вернидуб у 2011-2019 роках очолював «Зорю», керуючи діями команди у 219-ти (!) матчах УПЛ.

Тим часом інші клуби українського чемпіонату проводять тренувальні збори та контрольні матчі. «Динамо» на чолі з Мірчі Луческу під час зборів у Швейцарії зіграли з місцевими клубами: ФК «Івердон Спорт» - нічия 1:1 та ФК «Лозанна Спорт» - поразка 0:2. У цих матчах не брали участь збірники київського клубу, які вже приєдналися до табору «Динамо». Повернулися з польських клубів в команду і орендовані гравці – Беньямін Вербіч («Легія») та Томаш Кендзьора («Лех») та Владислав Супряга (італійська «Сампдорія»). Львівський «Рух» в Івано-Франківську у фіналі благодійного турніру «Разом до Перемоги» посупився місцевому «Прикарпаття ЗСУ» - 1:2.

Схожі новини