Передплата 2024 ВЗ

Футбол не шахи: які шанси України у поєдинку зі Швецією

Збірна України останньою з учасників 1/8 фіналу доводитиме свої претензії на місце у чвертьфіналі

29 червня у Глазго команда Андрія Шевченка зіграє зі Швецією. Нам відводять роль аутсайдерів. І не тільки в грі плей-оф, а на турнірі взагалі, повідомляє Главком.

До розрахунку шансів британці навіть залучили суперсучасний комп'ютер. Він вирахував, що українці залишать турнір вже у найближчий вівторок. Не вказується, щоправда, за якими критеріями проводився аналіз. Якщо за рейтингом, то так: шведи на 18-му місці в табелі про ранги ФІФА, Україна — 24-а. Однак футбол не шахи, де комп'ютер знає всі ходи. Тут, як кажуть боксери, думати треба.

Збірна Швеції по-своєму унікальна. Встигла не лише групу на попередньому етапі виграти, а й встановити досягнення. У стартовому матчі (з Іспанією) вони володіли м'ячем усього 19 відсотків часу, але вибороли нічию.

Взагалі на першому етапі чемпіонату скандинавська команда єдина, хто зміг вийти до плей-оф, при цьому в жодному матчі не володіючи територіальною перевагою. У переможних зустрічах зі Словаччиною і Польщею шведи володіли м`ячем на 43 і 40 відсотків відповідно.

Так само раніше грала й збірна України. Пояснення вибору тактики просте. Від оборони діють команди, у яких гравці мають проблеми з технічним арсеналом. Свого часу наші футболісти так діяли ще за Валерія Лобановського.

Подібна манера гри діє в конкретних матчах, і в стадії плей-оф може бути ефективною. Проте вона відбирає дуже багато фізичних сил. Шведська команда, між тим, є найстарішою на турнірі. Її середній вік складає 29,2 роки. І це за відсутності Златана Ібрагімовіча. Тому шведи приречені грати проти збірної України від оборони.

Читайте також: Ярмоленко звернувся до критиків української збірної (відео)

Тим паче, що Андрій Шевченко вимагає від футболістів тотального контролю над м'ячем. І в матчі зі Швецією винятків, імовірно, не буде. Тут постає питання нейтралізація в контргрі лівого півзахисника «Лейпцига» Еміля Форсберга. Він забив майже усі голи шведів на Євро. І переважає українських візаві — Караваєва чи Ярмоленка — в швидкості.

Протиотруту на Форсберга Шевченко знайде. Інша річ, як долати насичений захист шведів. Потрібен технічний форвард, який ще й уміє грати головою. Яремчук і Бєсєдін на цю роль підходять наполовину. Майстерних гравців доведеться підтягувати з глибини. Є в нас, крім згадуваного вище дуету, умільці, які можуть обіграти візаві на квадратному метрі. Це й Шапаренко, Циганков, Марлос, Зінченко.

Маліновський може влучно пробити, а Сидорчук чи Степаненко зіграти на підборі.

За командним складом суперники приблизно рівні. У шведів більше легіонерів, зате й другосортних серед них вистачає. Порівнювати, наприклад, динамівців і «гірників» з футболістами «Краснодара» чи «Вердера» зайвий клопіт.

Залишається порівняти основний чинник — мотивацію. Вона рівна, і кожен із тих, хто вийде на поле, прагне увійти в історію. Різниця в тому, що шведи за перемогу в групі свою порцію схвальних відгуків вже отримали, а українці — ні.

Схожі новини