Передплата 2024 ВЗ

«Зелено-білу армію» не перемагаємо три гри поспіль

У четвер, 3 червня, національна збірна України у Дніпрі проведе товариський матч у рамках підготовки до фінальної частини Євро-2020 проти збірної Північної Ірландії (початок - о 21.00, ТРК «Україна»)

У вівторок головний тренер української збірної Андрій Шевченко оголосив офіційну заявку національної команди на Євро-2020, яке відбудеться з 11 червня по 11 липня.

Раніше футбольні шля­хи українців та північноірланд­ців перетиналися п’ять разів, і «синьо-жовті» двічі перемагали «зелено-білу армію», двічі гра­ли внічию та зазнали однієї по­разки.

Прем’єрне протистояння збірних України та Північної Ір­ландії відбулося 31 серпня 1996 року, коли підопічні Йожефа Сабо в рамках відбору на чемпі­онат світу у Белфасті перемогли господарів поля з рахунком 1:0. Тоді у другому таймі Ребров, вийшовши на заміну, зумів за­бити переможний гол у ворота Феттіса. Матч-відповідь відбув­ся 2 квітня 1997 року на сто­личному НСК «Олімпійський» за присутності 85 000 уболі­вальників, і цього разу перемо­га була на боці «синьо-жовтих» — 2:1. Вже на 3-й (!) хвилині Ко­совський дальнім ударом кра­сиво пробив повз Райта. Зго­дом північноірландці після гри рукою Лужного зусиллями Доуї реалізували пенальті. І все ж у другому таймі Шевченко на мить встиг випередити ворота­ря і забив переможний гол.

Наступні протистояння збір­них відбулися вже у рамках від­бору на Євро-2004. Спочатку, 16 жовтня 2002 року, у Белфас­ті «синьо-жовті», діями яких на той час керував Леонід Буряк, вперше не зуміли «розмочити» ворота збірної Північної Ірлан­дії, але при цьому також збере­гли свої ворота «сухими» — 0:0.

Не дочекалися глядачі голів і в наступному поєдинку укра­їнців та північноірландців, яке відбулося 6 вересня 2003 року у Донецьку. Попередня зустріч суперників відбулася 16 червня 2016 року у французькому Ліоні в рамках групового етапу Євро-2016 і завершилася перемогою збірної Північної Ірландії — 2:0. Обидва м’ячі у ворота підопіч­них Михайла Фоменка влетіли у другому таймі — після ударів Макаулі та Макгінна. Тож укра­їнці не перемагають збірну Пів­нічної Ірландії три матчі поспіль, а не забивають голи впродовж 289 хвилин.

Нагадаємо, що до мат­чу 3 червня підопічні Андрія Шевченка підійшли з нічий­ною серією, яка триває 4 мат­чі поспіль ще й з однаковим рахунком 1:1), що стало по­вторенням нічийного рекор­ду «синьо-жовтих», зафіксо­ваного у 2001 та 2002 роках. Дніпро раніше 4 рази приймав матчі збірної: по дві перемоги та нічиї, м’ячі 6−4.

А тим часом…

Керманич збірної Укра­їни визначився зі списком із 26-ти футболістів, на яких буде розраховувати у матчах фінальної частини Євро-2020.

Воротарі: Георгій Бущан («Динамо»), Андрій П’ятов, Анатолій Трубін (обидва — «Шахтар»).

Захисники: Едуард Со­боль («Брюгге», Бельгія), Ілля Забарний, Віталій Ми­коленко, Олександр Кара­ваєв, Олександр Тимчик, Денис Попов (усі — «Дина­мо»), Сергій Кривцов, Ми­кола Матвієнко (обидва — «Шахтар»).

Півзахисники: Георгій Судаков, Тарас Степанен­ко, Марлос (усі — «Шахтар»), Сергій Сидорчук, Микола Шапаренко, Віктор Циган­ков (усі — «Динамо»), Андрій Ярмоленко («Вест Гем», Ан­глія), Руслан Маліновський («Аталанта», Італія), Євген Макаренко («Кортрейк», Бельгія), Олександр Зін­ченко («Манчестер Сіті», Ан­глія), Роман Безус («Гент», Бельгія), Олександр Зуб­ков («Ференцварош», Угор­щина).

Нападники: Роман Ярем­чук («Гент», Бельгія), Артем Бєсєдін («Динамо»), Артем Довбик («Дніпро-1»).

З тих футболістів, які за­раз перебувають у трену­вальному таборі збірної України, до заявки не ввій­шли Андрій Лунін («Реал», Іспанія), Олександр Сиро­та, Богдан Лєднєв (обидва — «Динамо»), Артем Бонда­ренко («Маріуполь») та Бог­дан Михайличенко («Андер­лехт»).

Схожі новини