Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Гібридна війна» на шахівниці

Українського шашкіста Юрія Анікеєва  дискваліфікували на три  роки за критику Путіна і вишиванку.

Правління Міжнародної федерації шашок (IDF) дискваліфікувало на три роки українського чемпіона Юрія Анікеєва (на фото) за “порушення етичного кодексу”. Рішення про покарання спортсмена проросійська шашкова бюрократія (сім з дев’яти членів правління IDF є громадянами Росії - президент Володимир Лангін, генеральний секретар і, за сумісництвом, його дружина Антоніна Лангіна, два віце-президенти, директор турніру, представник гравців і керівник офісу) винесла уже вдруге — перше було у листопаді 2016 року. Останнє засідання правління з цього приводу відбулося 16 грудня 2016 року, однак офіційно про його підсумки і дискваліфікацію харків’янина оголосили тільки зараз.

Кодекс “етики” був прийнятий у серпні 2016 року і дозволяє дискваліфікувати спортсмена за “поведінку, дію чи бездіяльність, яка завдає шкоди або може завдати шкоди Міжнародній федерації шашок”. Сам Юрій Анікеєв вважає, що причиною дискваліфікації могли бути його пости у блогах і соціальних мережах, де він неодноразово критично висловлювався щодо агресії Росії проти України. Не виключено, що “червоною шматою” для проросійського керівництва, на додаток до проукраїнської позиції спортсмена, став його вихід на церемонію нагородження у вишиванці.

На офіційному сайті організації формулювання про дискваліфікацію звучить так: “За багаторазові випадки порушення Етичного кодексу IDF міжнародним гросмейстером Юрієм Анікеєвим після його відсторонення від чемпіонату Європи з шашок-64 2016 року і, відповідно до Етичного кодексу IDF, правління IDF ухвалило рішення відсторонити Юрія Анікеєва на три роки - до 15 грудня 2019 року - від участі в усіх змаганнях, що проводяться IDF”. Однак конкретних доказів провини чемпіо­на світу, окрім порушення двох пунктів “етичного кодексу”, так і не надали. Перший пункт - некоректна поведінка, другий - дискредитація МФШ. Обидва ці пункти занадто розпливчасті... Це може бути і недотримання стандартів етикету, і образи, і акти агресії, і публічні заяви в ЗМІ, і навіть вживання алкогольних напоїв у місцях проведення змагань. Сюди ж відносять будь-яку поведінку, яка спрямована на дискредитацію МФШ, її заходів, організаторів, учасників та спонсорів.

Дискваліфікація на три роки — серйозний удар, який міг би поставити хрест на спортивній кар’єрі. Однак у Анікеєва залишається можливість надалі виступати у змаганнях під егідою міжнародно визнаної федерації FMJD (від якої раніше відкололася проросійська IDF).

Що це було? Підкилимна боротьба в IDF чи “гібридна війна” у шашках? Кореспондент “ВЗ” запитав про це віце-президента Федерації шашок України, президента Львівської обласної федерації та директора Львівського шахового клубу Івана Ільницького.

“Насамперед потрібно розібратися стосовно організації, яка дискваліфікувала Анікеєва, розповів пан Ільницький. - Це IDF — Міжнародна федерація шашок, яку очолює Володимир Олегович Лангін, житель Санкт-Петербурга. Він свого часу очолював підрозділ іншої організації - FMJD, секція 64. “ФМЖД” і є насправді всесвітня шашкова організація, була заснована у 1947 році. Вона має кілька підрозділів — міжнародні шашки, або стокліткові, і шашки-64, які діляться на американську та російсько-бразильську версію. Саме російсько-бразильську версію і очолював Лангін. Він посварився із FMJD, фактично закрив секцію-64, створив свою “кишенькову” організацію IDF, у болгарському Кранево неподалік Варни. У структурі IDF величезна кількість членів — близько ста країн, хоча FMJD і 40-50 не набере. Це робиться просто: Лангін на кожних своїх змаганнях вишуковує спортсменів-африканців, які навчаються у Санкт-Петербурзі, і записує їх “пачками” до федерації. І монголи там є, і Папуа- Нова Гвінея, і Буркіна-Фасо... Лангін об’їжджає чимало країн світу з дружиною Антоніною і залишає там “слід” - відкриває представництва IDF. Коли я нещодавно був на звітно-виборчій конференції у Болгарії, як представник від України, то там були представники Японії, Бразилії, кого завгодно. Але які у них прізвища? Японець — це був Кирилов (умовно), бразилець — Петров з Калузької області: тобто усі росіяни, крім Дімітрова з Болгарії та ще одного француза... Тому в IDF скинути з трона Лангіна немає жодних шансів. IDF — структура, яка покликана на століття зберегти домінацію росіян. Юра Анікеєв — молодець, своєю грою довів, що у шашках він є людиною світового масштабу. А вишиванка — це такий додатковий образ вийшов. Якщо Анікеєв висловлював на своєму сайті “Шашки на Слобожанщине” критичні думки, то на це могли спертися, а показово потрібно когось покарати. От і знайшли кого, швидше за все — за його позицію.

Які перспективи? Рано чи пізно знайдеться людина, яка у FMJD відновить секцію-64, вона запрацює, і тоді від IDF відвернуться.

Сподіваюся, що високі результати, які здобули українські спортсмени, дарма не пропадуть. У нас є величезний потенціал - що у шахах, що у шашках”.

Схожі новини