Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мільйон євро за Шведа!

Найгучніший трансфер в українському футболі — 18-річний вундеркінд львівських «Карпат» виступатиме у «Севільї», де колись грав Марадона.

В іспанському ґранді, який два останні роки поспіль перемагає у Лізі Європи, Мар’ян складе компанію Євгену Коноплянці.

Спочатку — невеличка футбольна передісторія. 27 травня цього року колишній форвард львівських “Карпат” Василь Швед сидів на трибуні варшавського стадіону Narodowy, де відбувався фінал Ліги Європи між українським “Дніпром” та іспанською “Севільєю”, і несамовито радів, коли у ворота андалузців підопічні Мирона Маркевича забивали голи. Навіть у найсміливіших мріях Василь не міг припустити, що лише через 69 днів він стане одним із найгарячіших уболівальників... “Севільї”. Саме так! Бо у цьому клубі гратиме тепер його син Мар’ян, ще кілька днів тому півзахисник “Карпат”.

Щоб завоювати прихильність вибагливих іспанців, Шведу-молодшому вистачило лише 811 хвилин, зіграних в основному складі “левів” (12 матчів, два забиті голи) та кілька успішних поєдинків (і суперголів) за юнацькі збірні U-17, U-19. Такого короткого і успішного тест-драйву у футбольній Україні не проходив ніхто!

Останні формальності довкола переходу 18-річного вінгера “зелено-білих” у “Севілью”, які у закритому режимі ще з позаминулої середи обговорювали у львівському готелі “Швейцарський”, було узгоджено у понеділок, 3 серпня.

Наступного дня, о 14.40, авіарейсом до Варшави, а звідти - до Севільї, одягнувши жовто-синій наплічник з написом “Україно, вперед!”, Мар’ян відбув у столицю Андалузії (регіон на південному заході Іспанії). Дорога не мала не велика — 3570 км! На базі найстарішого іспанського клубу (цьогоріч йому виповнюється 125 років!) новобранець з України пройшов поглиблене медобстеження. Лише після схвального вердикту севільських ескулапів мало бути офіційно оголошено про перехід молодого таланта у топову команду найсильнішого чемпіонату континенту. Перед тим, як одягнути футболку “червоно-білих” і стартувати у прімері (так називають іспанський чемпіонат), Мар’ян на тиждень повернеться до Львова, щоб владнати всі справи, спакувати валізи, подякувати колегам-карпатівцям і фанам. Не виключено, станеться це під час суботнього матчу “Карпат” з “Чорноморцем”.

Контракт “Севільї” і Мар’яна Шведа розраховано на п’ять років. За інформацією “Високого Замку”, інтереси “Севільї” представляв Артуро Каналес, президент менеджерської контори Actyvos, яка свого часу знайшла для “Барселони” зіркового Жерарда Піке та інших знаменитостей. А справи Мар’яна вів Олег Смалійчук, виходець з Галича, який 15 років живе і працює в Іспанії, займається футбольним менеджментом. На думку цих спеців зважають всі іспанські клуби. Головний тренер “Севільї” Унаї Емері і спортивний директор Рамон Родрігес Вердехо (Мончі) після перегляду відеороликів з грою українця і висновку групи скаутів поставив агентам завдання будь-що підписати Шведа. Фінансовий бік угоди сторони не розголошують, однак з іспанських ЗМІ просочилася інформація, що йдеться про 1 мільйон євро. За цими ж даними, “Карпати” матимуть право на 20% (інші джерела кажуть про 30 відсотків) від перепродажу футболіста в інший клуб, а також частину рекламних прав. “Севілья” розраховує якнайшвидше побачити 18-річного українця в основному складі. А на перших порах він шліфуватиме свою майстерність у дублі (Мар’яну треба набрати форму після отриманої на початку липня травми під час виступу за юнацьку збірну України). І активно вивчатиме іспанську, щоб швидше адаптуватися до нової країни, нового футболу. Журналісти з Піренеїв кажуть, що, крім ігор за найближчий резерв “Севільї”, Швед двічі на тиждень тренуватиметься з основою. Так що, крім усього, зможе вдосталь наговоритися з Євгеном Коноплянкою. Донедавна він був його кумиром, тепер - став партнером.

“Високий Замок” має інформацію, що угода із “Севільєю” передбачає тісні клубні стосунки з “Карпатами”. Подейкують, що для керівництва нашої команди завжди зарезервовано місце у ложі почесних гостей стадіону Estadio Ramon Sanchez Pizjuan — поруч з президентом “червоно-білих”. Не виключено, що іспанські зірки приїдуть до Львова і проведуть на “Україні” товариський матч із “зелено-білими” (Мар’ян Швед може зіграти по тайму за кожну команду). До Севільї на футбольні турніри їздитимуть юні карпатівці. Мар’ян зобов’язався щорічно матеріально допомагати спортивній школі, де пройшов свої футбольні університети...

Крім Мар’яна Шведа, у Севілью вирушать його батько-мати, старша сестра Тетяна, студентка Краківського університету, два молодші братики Максим і Дем’ян. Очікується, що житимуть вони там щонайменше рік, щоб підтримати свою сімейну гордість. Всі витрати з перебування української сім’ї бере на себе “Севілья”, вона, зокрема, забезпечить футболіста автомобілем, житлом. Шведам запропонують на вибір велике помешкання у центрі Севільї, звідки кілька хвилин ходьби до футбольного клубу, або будинок на околиці. Василь Швед більше схиляється до того, щоб жити за містом, де було би просторе подвір’я із зеленим газоном. Там планує поставити міні-футбольні ворота для того, щоб малеча (у неї теж є футбольні задатки!) грала у “дир-дир”. Своїх найменших глава сімейства влаштує в українську школу, а у вихідні водитиме їх на курси espano. Штудіюватиме іспанську і сам з дружиною.

У Севільї та й на всіх решта стадіонах Іспанії Шведа чекає підтримка української діаспори. Освоїтися на землі, знаменитій своєю коридою, танцями фламенко, високим мистецтвом і футболом, Мар’яну допомагатиме згадуваний футбольний агент Олег Смалійчук, який багато зробив, щоб відкрити нашого хлопця андалузькому клубові.

Контракт Мар’яна Шведа із “Севільєю” - не тільки його особиста вершина, а й величезне досягнення ФК “Карпати”. Дала перші солідні результати копітка робота з виховання власної футбольної зміни. Це ще й персональний успіх першого тренера Василя Леськіва, а особливо - наставника “зелено-білих” Ігоря Йовічевіча, який не побоявся поставити тоді ще школяра-одинадцятикласника в основний склад. Історія зі Шведом — величезний стимул для галицької дітвори вчитися грати у футбол. Це моральний допінг для молодої гвардії карпатівців: працюйте — і вас помітять!

В око футбольних розвідників Мар’ян Швед потрапив кілька років тому, коли “загрібав” індивідуальні призи на республіканських і міжнародних турнірах. Свого часу “Високий Замок” розповідав, як цей вундеркінд (уродженець села Пісочної Миколаївського району) став найкращим гравцем представницького футбольного форуму у Варшаві “Бяли орли”, де грали юні вихованці “Баварії”, “Мілана”, “Інтера”, “Ювентуса”, “Селтіка”, “Спарти, “Легії”. Ми писали, як свій перший гол на міжнародній арені Марек забив у ворота екс-клубу Андрія Шевченка. Заздрісники тоді казали нам: багато шуму з нічого! Як вони помилялися...

Про конкретне бажання придбати цього хлопця відомі європейські клуби заявили на початку року, коли 17-річний самородок, оминувши дубль, успішно дебютував у матчі основи “Карпат” проти донецького “Металурга”, а потім зривав оплески в іграх з “Металістом”, “Іллічівцем”, “Волинню”, “Чорноморцем”, “Шахтарем”, “Динамо”, “Олімпіком” (у ворота якого забив два екстра-голи). У своїх рядах Мар’яна хотіли бачити англійський “Сандерленд”, хорватське “Динамо” (Загреб), польська “Легія”, німецький “Лейпциг”, призери грецького і російського чемпіонатів, українські “Динамо”, “Дніпро”. Усім відмовляв, бо бачив себе лише у “Карпатах”, хотів стати на футбольні ноги саме тут. Та й Шведи відмовлялися вести закулісні переговори. Лише коли у рідному клубі дали “добро” на престижну заявку з Іспанії, Мар’ян погодився змінити футбольну прописку.

“Севілья” з однойменного міста, що завбільшки як Львів (і таке ж багате архітектурою), — легенда світового футболу. Двічі здобувала Кубок УЄФА, двічі — кубок Ліги Європи, володіла Суперкубком. Має один з найпотужніших бюджетів у Європі, власний телеканал, радіостанцію. У різні часи кольори цього клубу захищали футболісти, чиї прізвища у всіх на слуху - Марадона, Сімеоне, Савіола, Алвес, Поульсен, Саморано, Просінечкі, Шукер, Рамос. Тепер підписали двох українців. Якщо “Дніпро” не заробив від переходу Коноплянки нічого (бо Євген став вільним агентом), то завдяки Шведу каса “Карпат” відчутно поповнилася. Футбольні специ вірять у юну зірку зі Львова...

До речі, під час однієї з перерв у переговорах сімейство Шведів запросило іспанського футбольного менеджера Артуро на домашні вареники. Гість був вражений гостинністю, медалями і кубками юного таланта. Іспанець сказав Мар’янові: “Колись я бачив таку ж велику колекцію нагород у кімнаті 14-річного хлопчика Піке. Спрогнозував, що з часом на верхній поличці його шафи стоятиме кубок Ліги чемпіонів. Мої слова справдилися — нині у гравця “Барселони” Жерарда Піке таких кубків аж три. Вірю, Мар’яне, що європейські трофеї будуть і у твоїй шафі!”.

А тим часом...

5 серпня Василеві Шведу подзвонив головний тренер київського “Динамо” Сергій Ребров і повідомив, що його клуб дуже розраховував бачити його сина у цьогорічному розіграші Ліги чемпіонів. Наставник киян поцікавився, чи можна ще щось змінити...

Коментарі для «ВЗ»

Олег СМАЛІЙЧУК, футбольний агент

Що побачила іспанська “Севілья” у Мар’янові Шведові? Талант! Талант і ще раз талант!

Василь ШВЕД, батько футболіста, форвард “Карпат” у 2000-2003 роках (83 матчі, 20 голів)

Я і моя сім’я, вся родина дуже раді за Мар’яна. Те, що на нього звернув увагу суперклуб європейського топ-чемпіонату, повинно стимулювати його до ще більшої роботи над собою. Щоб вирости у класного футболіста, він повинен працювати у полі чола, виправдовувати високе довір’я.

Мар’ян ШВЕД, футболіст ФК “Севілья“ (Іспанія), екс-гравець ФК “Карпати”

Хотів би подякувати рідним “Карпатам” за те, що виховали з мене футболіста, а фанам — за неймовірну підтримку. Я не прощаюся з вами, а кажу “До побачення!”. Куди б мене не закинула футбольна доля, “леви” завжди будуть у моєму серці!

Окремо дякую своїм рідним, які привели мене у великий футбол. Батькова наука — безцінна...

Схожі новини