Передплата 2024 ВЗ

Російська «публічність» ФІФА

Громадськість не дізнається, як голосували за господарів ЧС-2018 і ЧС-2022 – Росію і Катар

На прес-конференції у п’ятницю за підсумками засідання виконавчого комітету ФІФА в Цюріху було оголошено, що підсумки розслідування з виборів країн-господарок чемпіонатів світу з футболу 2018 і 2022 років не оприлюднять. Попри те, що у головній футбольній організації планети висловили готовність до максимальної публічності, все ж вирішальною виявилась позиція Росії.

Причиною розслідування грудневого голосування-2010, коли і визначилися господарі майбутніх футбольних форумів, стали численні звинувачення ФІФА у хабарництві її функціонерів. Під тиском громадськості ФІФА все ж таки провела внутрішнє антикорупційне розслідування, результатом якого стало пожиттєве відсторонення від футболу віце-президента цієї організації тринідадця Джека Уорнера та члена виконкому Моххамеда бен Хаммама з Катару. Утім, їхню відставку не стали пов’язувати з нечесними відборами країн—господарок мундіалів. Тим часом зі США і з Європи почали дедалі гучніше лунати голоси про потребу відібрати в Росії ЧС-2018 — через її військову інтервенцію в Україну та анексію Криму.

Унаслідок цього ФІФА розпочала розслідування з питання правомірності виборів країн-господарок майбутніх мундіалів. Як відомо, чистоту тендерів на проведення ЧС-2018 і ЧС-2022 перевіряв представник комітету ФІФА з етики Майкл Гарсія і у підсумку склав звіт на 350 основних сторінок. Спочатку Майкл Гарсія мав представити доповідь з результатами розслідування у даній справі в липні. У вересні комітет з етики ФІФА передав звіт про розслідування процесу виборів в арбітражну палату організації. І от минулого тижня результати розслідування відмовилися зробити надбанням громадськості.

Президент ФІФА Йозеф Блаттер, звичайно ж, поспішив запевнити, що принципи прозорості діяльності організації порушені не будуть. Просто Майкл Гарсія зробить офіційну заяву з розслідування не зараз, а в листопаді... Більше того, Блаттер виправдовується, мовляв, ніяких запитів на публікацію доповіді Гарсії з розслідування ЧС-2018 і ЧС-2022 від членів ФІФА не надходило. Ця заява пролунала на тлі повідомлення про те, що три віце-президенти цієї організації висловилися за публічність дослідження Гарсії. До цього табору пристав і Жером Шампань — конкурент Зеппа Блаттера на майбутніх виборах голови ФІФА.

Не дають спуску футбольним функціонерам і в Англії, де напряму зацікавлені замінити Росію як господаря Мундіалю-2018. Днями британський парламентарій Даміан Коллінз, занепокоєний відсутністю результатів розслідування, звернувся у Відділ боротьби з економічною злочинністю з вимогою зобов’язати ФІФА опублікувати результати розслідування щодо Росії та Катару. «ФІФА, схоже, вважає, що вона — орган самоврядування, який діє поза юрисдикцією міжнародних та національних правоохоронних органів, — заявляє Коллінз. — Я не вважаю, що це так, тому якщо організація приховує інформацію, яка вказує, що злочини були скоєні, то розслідування має вестися разом з правоохоронними органами». А ось у ФІФА запевняють, що опублікують свої висновки аж навесні 2015 року. Як пояснюють футбольні чиновники, деякі питання вимагають більш поглибленого аналізу. Хоча, можливо, організація просто відтягує час до того моменту, коли будуть підписані нові спонсорські контракти під ЧС-2018 і ЧС-2022.

Скидається на те, що футбольні функціонери просто вкотре танцюють під російську сопілку. Перед засіданням виконавчого комітету ФІФА міністр спорту, туризму та молодіжної політики Російської Федерації Віталій Мутко не соромився відкрито виступити проти публікації звіту у справі про корупцію при виборах країн-господарок чемпіонатів світу 2018 і 2022 років. «Я не вважаю, що даний звіт потрібно публікувати і хоч якось робити його надбанням громадськості. Зараз з’явилася інформація, що звіт можуть опублікувати — це, грубо кажучи, порушення правил співпраці зі слідством. Сам звіт буде доступний для ознайомлення співробітників виконкому тільки в листопаді нинішнього року», — заявив Мутко.

Якимось дивним чином рішення виконкому ФІФА збіглося із висловлюванням російського функціонера, і для Росії дали «відстрочку» до листопада. Сам Блаттер теж проти публічності, мовляв, конфіденційність закріплена в Кодексі етики ФІФА. Після цієї «послуги» росіянам його хитка позиція в організації, вочевидь, посилилася. Адже по закінченні все того ж таки виконкому Блаттер заявив, що вирішив вп’яте поспіль балотуватися на пост глави ФІФА, який він успішно посідає з 1998 року. Раніше заявляли, що ері швейцарця прийшов кінець і скоро його замінить глава УЄФА Мішель Платіні. Втім, француз поспішив відмовитися від такої участі, але разом з тим не припиняв критикувати керівництво ФІФА. Платіні навіть відкрито заявив, що звіт Майкла Гарсії має бути обов’язково опублікований. Відтак росіянам довелось і французові щось «вділити». Можливо, саме тому Платіні доручили очолити комітет ФІФА з проведення чемпіонату світу з футболу 2018 року, який повинен пройти в Росії...

Схожі новини