Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чеська «Квітка» знову підкорила Британію

Петра Квітова здобула другу у кар’єрі перемогу на Вімблдоні

На Центральному корті Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету в знаменитому передмісті Лондона Вімблдоні завершився фінальний матч жіночого турніру, в якому чешка Петра Квітова розгромила Ежені Бушар з Канади з рахунком 6:3, 6:0. Ця перемога принесла Квітовій другий титул «Великого шолома» у кар’єрі і 1 мільйон 760 тисяч фунтів стерлінгів призових. Крім цього, чеська тенісистка, яка посідає 6-ту сходинку світового рейтингу, заробила 2 тисячі залікових пунктів.

Матч тривав усього 55 хвилин і пройшов за повного домінування більш досвідченої чеської тенісистки. За цей час Петра Квітова зробила три брейки на подачі канадки у першій партії, а в другому сеті повністю переграла опонентку, не віддавши їй жодного гейму. Ежені Бушар змогла відповісти тільки одним брейком, та й то лише у першому сеті. На рахунку Петри 4 ейси і 28 «віннерів». Чешка припустилася лише трьох подвійних і 12-ох невимушених помилок. Своєю чергою Бушар, хоч і менше помилялася, але не змогла нічого протиставити потужному натискові суперниці. До цього матчу Ежені Бушар просто змітала своїх опоненток. Упродовж усіх виступів на Вімблдоні-2014 вона не програла жодного сету. До матчу із Квітовою канадійка підійшла зі статистикою 12:0 на свою користь за партіями і 78:49 за геймами. При цьому, Бушар записала до свого рахунку і два переможні тайбрейки. Квітова теж виграла обидва свої тайбрейки, один з яких — у Венус Вільямс, коли перемога чешки висіла на волосині. Цього ж разу справа до тайбрейків не дійшла. Втім, часткову розгубленість 20-річної Бушар можна пояснити тим, що для неї Вімблдонський двобій із Квітовою став лише першим фіналом серії «Великого шолома» у її професійній кар’єрі. Натомість чеська тенісистка змогла вдруге за час своїх виступів у WTA-турі підкорити найпрестижніший тенісний турнір планети. Три роки тому вона вперше тріумфувала на Вімблдоні, перегравши у фіналі росіянку Марію Шарапову. Цікаво, що крім цього турніру, Квітова ніде більше не перемагала на змаганнях серії «Великого шолома».

Зважаючи на те, що Ежені Бушар проводить лише свій другий WTA-тур, це було лише друге протистояння між тенісистками. Минулого року на турнірі в Торонто канадійка отримала wild card від організаторів. У другому колі тих змагань і відбулася перша зустріч фіналісток цьогорічного Вімблдону. Тоді, як і тепер, переконливу перемогу у двох сетах здобула Петра Квітова. Тож тепер в очному протистоянні чешка веде із рахунком 2:0.

—Я зіграла багато хороших матчів, і це, без сумніву, один із них. Я і так знала, що можу достатньо добре виступати на траві, але сьогодні я зіграла справді відмінно, — зізналася Квітова після матчу. Чеська спортсменка навіть сама здивувалася з того, що може так переконливо грати: «Декілька ударів видались такими, що я й сама не могла повірити, що могла їх виконати. В якийсь момент я подумала: «Ого, я в ударі!» Словом, я була на 100% готовою до всього».

Звичайно, ця перемога багато означає для Квітової. Як вона сама зізналася: «Це ж Вімблдон. Тут твориться історія. У мене сльози на очах». Ця перемога дозволить чеській спортсменці нарешті досягти бажаної стабільності і уникнути «просідання», як було у випадку після першої перемоги на Вімблдоні три роки тому. Квітова сподівається навіть повторити досягнення своєї співвітчизниці Мартіни Навратілової.

Взагалі, перемога чеської тенісистки багато в чому знакова подія. Останнім часом з’явилася ціла плеяда талановитих тенісисток із цієї країни. Дві перемоги у Кубку Конфедерацій, численні звитяги у парних розрядах, «срібло» Олімпіади-2012 знову ж таки у парному розряді, і от тепер перемога в одиночному розряді — все це свідчить про своєрідний прорив чеського жіночого тенісу. На цьогорічному Вімблдоні в основній сітці змагань стартувало одразу дев’ять чеських тенісисток. Двоє із них припинили боротьбу ще після першого раунду, ще троє — після другого. При цьому впродовж турніру трапилося аж чотири чеські дуелі. Спочатку у першому крузі змагань Петра Квітова здолала Андреу Главачкову. У 4-му раунді вже зустрілися Луція Шафаржова і Тереза Сміткова, і перемогу святкувала перша. В 1/4 фіналу Квітова знову екзаменувала свою співвітчизницю. Цього разу міць ударів Петри відчула Барбора Заглавова-Стрицова. У півфіналі знову зустрілися дві чеські тенісистки. Пікантність цього півфіналу ще в тому, що Квітова та Шафаржова — давні подруги і навіть тренуються в одному спортивному клубі. Перемога Петри Квітової у фіналі — це, крім особистого успіху, ще й досягнення усього чеського жіночого тенісу.

Схожі новини