Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна має ще одного чемпіона

Василь Ломаченко завоював свій перший титул у професійному боксі

У неділю вранці СуперВася побив непереможного американця Гері Рассела-молодшого в бою за чемпіонський пояс WBO у напівлегкій вазі. Ломаченко переміг суперника за очками. Поєдинок відбувся на арені StubHub Center у місті Карсон, штат Каліфорнія. Таким чином Василь Ломаченко вже у своєму третьому бою на професійному ринзі зумів завоювати титул чемпіона світу.

Бій почався з розвідки. В 4-6 раундах Ломаченко провів багато потужних атак, влучаючи в обличчя і корпус Рассела. У 5-й трихвилинці перевага українця переросла у домінування. Втім, у двох наступних раундах Ломаченко дозволив американцеві перевести подих, але у 8-му «прокинувся» серією сильних ударів по корпусу і знову узяв бій під свій контроль. У чемпіонських раундах американець спробував ризикнути і з останніх сил додав у швидкості. Втім, Василь зумів нейтралізувати і цю потугу свого суперника, і в підсумку лише канати та фінальний гонг врятували Рассела від нокауту. Загалом весь поєдинок Василь боксував значно краще від свого візаві, зумівши нівелювати швидкість рук Рассела своєю маневреністю, хорошою роботою корпуса та роботою ніг. Василь був значно точнішим за Рассела і в 8-му та кінці 12-го раунду був близьким до того, аби покласти свого суперника на настил рингу. Згідно зі статистикою ударів, Ломаченко зумів 183 рази прицільно влучити у свого опонента, тоді як Расселу вдалося лише 83 рази дістати нашого боксера. Двоє суддів — Макс ДеЛука і Пет Рассел — віддали перемогу українцю (116-112, 116-112), а третя, Ліза Джампа, якимось дивним чином нарахувала нічию (114-114). За цей бій українець отримає 631 500 доларів, а гонорар йо­го американського противника — 421 ти­сяча. Після поєдинку Василя привітав його давній друг Олександр Усик, який нещодавно здобув свою четверту перемогу на професійному рингу. Здобувши чемпіонський пояс всього за три поєдинки, Ломаченко повторив рекорд тайця Саенгсака Муангсаріна, який у 1975 році став чемпіоном світу в першій напівсередній вазі за версією WBC також у третьому бою в кар’єрі. «Спасибі моїй команді, спасибі уболівальникам. Я дуже щасливий і схвильований, це чудово — повторити рекорд тайського боксера. Я просто працював за планом, збудованим нашою командою, і робив усе для перемоги», — зізнався Василь після бою. Нагадаємо, Ломаченко дебютував у професіоналах, нокаутувавши мексиканця Хосе Раміреса у жовтні 2013 року. А 1 березня 2014-го програв розділеним рішенням суддів у чемпіонському бою мексиканцю Орландо Салідо. Щоправда, це був доволі суперечливий бій. Салідо свідомо порушив регламент поєдинку і вийшов на бій значно важчим за нашого боксера. У напівлегкій вазі — це дуже велика перевага. Ломаченко міг просто відмовитись від цього бою, але Василеві вже дуже хотілося побити рекорд у швидкості завоювання титулу. Втім, зайва вага Солідо і упереджене суддівство відтермінували чемпіонство СуперВасі майже на чотири місяці. Цього разу зважування не показало жодної різниці між боксерами. Обидва спортсмени продемонстрували 56,9 кг на вагах, без проблем вклавшись у ліміт напівлегкої ваги.

Перед боєм із Расселом Ломаченко заявляв, що зробив висновки із свого попереднього поєдинку і цього разу ніхто не забере у нього перемоги. «Я багато чого навчився зі своєї поразки від Орландо Салідо, і проти Рассела я вийду в своїй кращій формі. Я знаю, що Гарі Рассел дуже хороший боксер», — зізнався український боксер. Натомість його візаві традиційно для американських боксерів поводився зухвало: «Я не думаю, що бій триватиме усі 12 раундів. А якщо і пройде усю дистанцію, то переможцем буду я, в чому навіть не сумніваюся». Рассел не соромився вихвалятися, як він розправиться із Ломаченком: «Він досі є аматором. Не знає, як впоратися з пресингом. Він не вміє боксувати з професіоналами. Нічого Ломаченко в цьому поєдинку зробити не зможе. Якщо він захоче боксувати зі мною на дистанції, то побачить, що не є достатньо швидким для цього. А перехід на напівдистанцію теж не завершиться для нього добре». Сам бій показав, що Василь може легко перебоксовувати таких професіоналів, із швидкістю у нього все в порядку, і дистанцію він обирає правильно. Втім, до цього поєдинку Расселу справді було чим вихвалятися. За плечима в американця було 24 поєдинки на професійному рингу, які він усі виграв. При цьому у 14-ти випадках нокаутувавши своїх суперників. Що ж, відтепер у списку американця буде і перша поразка.

Схожі новини