Передплата 2024 ВЗ

Ґрунтовий підсумок

У Парижі розпочався Відкритий чемпіонат Франції із тенісу, який триватиме до 8 червня

Вчора на ґрунтових покриттях арени «Ролан Гаррос» найсильніші тенісисти планети розпочали змагання за головний трофей другого у серії найпрестижніших турнірів — Відкритого чемпіонату Франції (Ролан Ґаррос). Вже традиційно у кінці травня — на початку червня французька столиця перетворюється на світову столицю тенісу. Цього разу іспанець Рафаель Надаль спробує вдев’яте підкорити французькі корти, а Серена Вільямс намагатиметься вдруге поспіль стати найкращою на Ролан Ґаррос.

Цьогорічний посів очолив чинний чемпіон «Ролан Гаррос» Рафаель Надаль. Іспанець розпочне захист свого титулу матчем проти американця Робі Джинепрі. Друга ракетка турніру Новак Джоковіч на старті протистоятиме Жоао Соусі. Минулого четверга серб відсвяткував свій 27-ий день народження. Тож перемога на «Ролан Гаррос» стане для нього справжнім професійним подарунком, особливо, якщо зважати на те, що Відкритий чемпіонат Франції з тенісу — єдиний турнір серії Великого шолома, який досі так і не підкорився Новаку. Вже традиційно тенісистам також належить впоратися із погодними умовами, адже у цей час у Франції часто триває сезон дощів. Нагадаємо, що матчі Ролан Ґаррос проводяться на ґрунтовому покритті. Іноді через дощ визначення переможців може розтягнутися на кілька днів. Так було позаминулого року у фіналі. Тоді матч між Рафаелем Надалем і Новаком Джоковічем тривав два дні. Минулого року фінал вийшов іспанським, втім, цього разу Джокович підходить до найважливішого Мейджора у повному озброєнні, про що свідчить його остання перемога над Надалем на турнірі у Римі. Іспанець же зізнається, що поки його гра тільки покращується. Сподіватимемося, що вередлива французька погода не завадить цим двом видатним тенісистам сучасності справедливо визначити сильнішого.

Під третім номером на змаганнях посіяний сенсаційний тріумфатор цьогорічного Australian Open Станіслас Ваврінка. Точніше в офіційному протоколі відтепер він Стен — кілька днів тому швейцарець вирішив змінити своє ім’я для кращого запам’ятовування. Вже на старті турніру тенісист поміряється силами з іспанцем Гільєрмо Гарсія-Лопесом. Співвітчизник Ваврінки Роджер Федерер, якому дістався четвертий номер посіву, у першому матчі на своєму 58-ому турнірі серії Великого шолома зіграє із угорцем Лукашем Лацко. Лідером посіву в одиночному розряді серед жінок стала Серена Вільямс. Американка захист титулу розпочне матчем проти французки Елізе Лім. Друга ракетка турніру китаянка На Лі у своєму стартовому матчі зустрінеться із господинею кортів Крістіне Младеновіч. Посіяна під третім номером полька Агнєшка Радванська зіграє із китаянкою Чжан Шуай.

Своїх суперників дізналися і найкращі тенісисти України. Так, наша перша ракетка Еліна Світоліна стартує у Парижі матчем з хорваткою Петрою Мартіч, яка посідає 105-ту сходинку у рейтингу WTA. У випадку перемоги в першому крузі на 19-річну харків’янку найімовірніше чекатиме дуель із тріумфаторкою Ролан Гаррос-2008, сербкою Анною Івановіч. Нагадаємо, що саме Світоліна на минулорічному Відкритому чемпіонаті Франції показала найкращий результат серед українців, вийшовши до другого кола змагань. В оновленому вчора рейтингу Еліна завдяки успіхові на турнірі у Нюрнберзі піднялася на рекордне для себе 33-місце у таблиці коефіцієнтів. Інша українська тенісистка, Надія Кіченок, зіграє з Мариною Ераковіч з Нової Зеландії, у якої 60-та позиція у рейтингу WTA. У другому крузі українка може зустрітися із п’ятою сіяною у Парижі Петрою Квітовою. Пройти кваліфікацію вдалося лише двом із восьми українським тенісисткам. Юлія Бейгельзімер спробує дати бій 14-тій сіяні іспанці Карлі Суарес-Наварро, а Марина Заневська поміряється силами із Тібі Бачинською зі Швейцарії.

У чоловіків перша ракетка України Олександр Долгополов поміряється силами з іспанцем Альбертом Рамосом. У випадку перемоги на посіяного у Парижі під 20-тим номером Сашка чекатиме переможець пари Іван Додіг — Марсель Гранольєрс. Іншого українського тенісиста, який стартує без кваліфікації, Сергія Стаховського, чекає дуель з узбецьким тенісистом Денисом Істоміним, який посідає 57-му позицію у рейтингу АТР. Надалі ймовірним суперником Сергія може стати Філіп Кольшрайбер, посіяний у Парижі під 21-им номером. На жаль, Ілля Марченко та Сергій Бубка-молодший не змогли подолати бодай стартового раунду кваліфікації.

Відкритий чемпіонат Франції — єдиний турнір із серії Великого шолома, на якому матчі проводяться на ґрунтовому покритті. Ролан Ґаррос навіть вважається своєрідним підсумком ґрунтового тенісного сезону. Втім, до 1927 року тут грали на трав’яних кортах. Сьогодні ж через залежність від погодних умов, так зване «повільне покриття», 5-сетовий формат та відсутність тай-брейка у 5-му сеті турнір вважається найбільш фізично важким. Однак це не заважає Ролан Ґарросу бути другим після Вімблдону найбільш відвідуваним тенісним змаганням. Натомість призовий фонд Відкритого чемпіонату Франції — найбільший серед усіх тенісних турнірів. Цього року він подолав позначку в 30 мільйонів доларів. Найкращим виступом українців на «Ролан Гаррос» залишається фінальний двобій 1999 року Андрія Медведєва проти Андре Агассі, який українець програв із рахунком 2:3.

Схожі новини