Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Товариська Ліга націй

УЄФА створила новий турнір, покликаний підвищити престиж матчів національних збірних

Бажання вдихнути нове життя у товариські змагання футбольних збірних нарешті знайшло відображення у конкретному проекті. Минулого тижня на ХХХVІІІ черговому Конгресі УЄФА в Астані було прийнято рішення про створення нового турніру під назвою Ліга націй. Усі 54 національні футбольні асоціації Європи одноголосно підтримали «Резолюцію про турніри категорії А для чоловічих збірних у 2018-2022 роках», яка й передбачає появу змагань нового формату.

«Це важливий крок для національних команд Європи», — заявив голова комітету УЄФА зі змагань для збірних Вольфганг Нірсбах.

Головним натхненником появи Ліги націй вважають президента УЄФА Мішеля Платіні. Француз славиться своїми екстраординарними ідея­ми реформування футбольних змагань. Попри консервативність чиновників, його ідеї потроху починають ставати реальністю. Вслід за появою Ліги Європи, нового регламенту майбутнього Євро-2016, настала черга і не надто видовищних товариських матчів.

Передбачається, що новий турнір розпочнеться восени 2018 року. Точний формат майбутніх змагань ще не визначено і буде узгоджуватися із національними асоціаціями. Втім, загальна концепція Ліги націй вже відома. Згідно з задумом, всі команди зможуть проводити офіційні матчі із командами свого рівня. 54 збірні будуть розбиті на чотири великі групи — відповідно до рейтингу коефіцієнтів. Кожна із цих груп буде поділена на підгрупи із трьох-чотирьох команд. Протягом вересня-листопада у підгрупі команди проведуть свої спаринги вдома і на виїзді. Переможці підгруп або здобудуть путівку у фінал чотирьох своєї групи, або піднімуться у вищу рейтингову групу. Відповідно, команди, які посядуть останні місця у своїх підгрупах, понизяться у класі.

Крім цього, Ліга націй відкриває для збірних додаткову можливість потрапити у фінальну стадію чемпіонату Європи. Переможці кожної з підгруп у ме­жах великої групи у березні 2020 року у стикових матчах виборюватимуть путівку на Євро. Тобто новий турнір дає можливість чотирьом збірним потрапити на єврофорум через формат товариських змагань, які, зрештою, стануть не такими вже і товариськими.

Чемпіон Ліги націй буде визначатися влітку кожного непарного року. Таким чином, збірні боротимуться за вихід у вищу групу або за збереження прописки, за титул чемпіона Ліги націй УЄФА, а також за путівки у стикові матчі Євро.

Новий турнір обіцяє перетворити «бліді» товариські матчі на цікаві та принципові протистояння приблизно рівних збірних. Сильніші національні команди будуть мотивовані прагненням вийти у фінал чотирьох найкращих. Командам нижчих рівнів Ліга націй дасть додаткову можливість потрапити на Євро. Відтепер збірним, які посідають останні 16 позицій у рейтингу, буде гарантовано одну із 24 путівок у фінальну стадію чемпіонату Європи.

Ліга націй замінить більшість товариських матчів. Утім, у календарі залишиться місце для проведення самостійно організованих спарингів. Це актуально насамперед для топ-збірних, які гратимуть у підгрупах по три команди і які зацікавлені у зустрічах із командами з-за меж Європи. Відбірковий цикл чемпіонату Європи в цілому залишиться без змін, хоча починатися буде у березні наступного року після великого міжнародного турніру, а не відразу у вересні.

На клубні змагання Ліга націй не вплине жодним чином. Президенти провідних клубів навіть підтримують формат нового турніру, оскільки тепер їхнім гравцям не треба буде витрачати багато часу на тривалі перельоти. При проведенні спарених матчів футболісти зможуть повертатися у свої клуби навіть раніше, аніж було досі. Втім, самі гравці відтепер не «відбуватимуть номер» у таких спарингах, адже збірним буде за що боротися.

Свою вигоду отримає і УЄФА. Під новий масштабний проект Союз футбольних асоціацій Європи зможе залучити серйозних спонсорів. Зрештою, і національні асоціації отримають додаткове надійне джерело доходів. Для вболівальників відтепер перерву між Євро та Мундіалем заповнюватиме новий цікавий турнір. Втім, може вийти й так, що ті самі команди можуть зій­тися в різних турнірах. У такому випадку протистояння або стануть більш принциповими, або нуднішими... Хай там як, дивитись точно буде що.

Схожі новини