Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бекхем стане лицарем

38-річний англійський футболіст невдовзі одержить титул «сер»

Як повідомляє Daily Mail, королева Великої Британії Єлизавета II включила ім’я футболіста до нагородного списку New Year Honours List — за спортивні заслуги та активну благодійну діяльність. Офіційно лицарем Бекхем буде оголошений наприкінці листопада. 38-річний спортсмен, який завершив свою футбольну кар’єру в травні цього року, стане “сером Девідом Бекхемом”, а його дружина, колишня “шикарна перчинка” Вікторія — “леді Бекхем”. Сама майбутня леді Вікторія якось проговорилася в одному інтерв’ю, сказавши, що дуже хотіла б стати “справжньою леді”...

Але спочатку чиновники повинні перевірити, чи сплачує Бекхем всі податки зі свого величезного статку. Як повідомляє газета The Sun, британське управління з податків та зборів особливо упереджено перевіряє багатих кандидатів на лицарський титул. Список державних нагород від імені королеви складається урядом Великої Британії два рази на рік — до Нового року і до офіційного святкування дня народження монаршої персони в червні. Люди, прізвища яких увійшли до новорічного списку, вже отримали повідомлення поштою.

Почесних нагород у колекції Бекхема назбиралось чимало. 2003 року футболіст став Офіцером ордена Британської імперії. З 2005 року Бекхем виконує місію Посла доброї волі ЮНІСЕФ. Зважаючи на активну благодійну діяльність зіркового екс-футболіста, його було навіть названо «Найбільшим послом Британії» і внесено у список «100 великих британців». У 2007 році журнал Arena назвав Бекхема найбільш впливовою людиною у Британії серед тих, кому ще немає

40 років.

А ще Девід є близьким другом принца Вільяма. Бекхем навіть пропонував монаршій сім’ї назвати свого первістка Девідом — на свою честь. Але Кейт та Вільям не прислухалися до порад зіркового друга і своєму новонародженому хлопчикові дали ім’я Джордж.

Лицар-бакалавр у британській системі нагород і почесних звань — титул людини, посвяченої монархом в лицарі, але не як учасник організованих лицарських орденів Сполученого Королівства. Титул лицаря-бакалавра дається тільки чоловікам; еквівалентне звання для жінок (Дама Ордена Британської імперії) пов’язане з нагородженням відповідним ступенем ордена Британської імперії. Найчастіше особистого лицарства без включення у визнані лицарські ордени удостоюються цивільні особи, особливо — люди мистецтва. Лицар-бакалавр має право на титулування «сер», попри те, що ця нагорода прирівнюється до молодшого ступеня лицарського ордена, що не передбачає такого права. Наприклад, сер Пол Маккартні, будучи лише членом Ордена Британської імперії (молодший ступінь Ордена), має право на титулування «сер», оскільки зведений в лицарство-бакалавріат. З 1926-го лицарі-бакалаври можуть носити (а з 1974-го зобов’язані носити в особливі свята) лицарський жетон. Титул «лицар-бакалавр» не був справжнім титулом, оскільки лицарі відносяться до нетитулованого дворянства. Пізніше, з появою орденів у Британії, почав означати лицаря, що не належить до якого-небудь ордену.

Першим футболістом, який удостоївся звання лицаря, був Стенлі Метьюз. Його вважають одним з найвидатніших гравців в історії англійського футболу і він входить до Англійської футбольної зали слави. Метьюз прославився своїм футбольним довголіттям — дебютувавши за національну збірну Англії у 19-річному віці, виступав за неї протягом 27 років. Саме Метьюзу судилося стати першим лауреатом «Золотого м’яча» (1956 рік). Цю нагороду для найкращого футболіста Європи англієць отримав у 41-річному віці.

У 1994 році титул лицаря отримав ще один видатний англійський футболіст — Боббі Чарльтон, а 2002-го інший, не менш відомий, Боббі Робсон, теж став «сером». Феєрична перемога «Манчестер Юнайтед» у фінальному матчі Ліги чемпіонів 1999 року проти мюнхенської «Баварії» стала приводом для появи на Туманному Альбіоні ще одного титулованого дворянина. Через два тижні після цього драматичного матчу королева Єлизавета ІІ посвятила наставника «манкуніанців» Алекса Фергюсона у лицарі. Минуло ще три роки, і ім’я Алекса Фергюсона навічно внесли до зали слави англійського футболу. І Стенлі Метьюз, і Боббі Чарльтон, і Алекс Фергюсон, і Девід Бекхем — всі досягнули найвищого спортивного злету у «Манчестер Юнайтед». Тож МЮ, крім кузні талантів, можна ще назвати й осередком футбольного дворянства.