Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли іграшки набридають

Олігархічний футбольний мегапроект під назвою «Анжі» більше не буде «мега»

Клуб із російської Махачкали (Дагестан) офіційно повідомив, що змінює стратегію розвитку. Останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння власника «Анжі» Сулеймана Керімова, стала домашня поразка в 4-му турі російської Прем’єр-ліги — 0:1 від «Ростова». Після двох днів роздумів 43-річний олігарх вирішив змінити вектор розвитку клубу, який відтепер буде орієнтований не на зірок, а на місцевих футболістів. Отже, керівництво махачкалинської команди визнало: раніше зроблені кроки, спрямовані на швидке досягнення максимального спортивного результату із залученням дорогих гравців, не привели до успіху.

«Головна новина полягає в тому, що відбудеться переформування «Анжі». Багато дорогих гравців підуть, бюджет буде на рівні 50-70 мільйонів доларів на рік», — повідомив голова ради директорів «Анжі» Костянтин Ремчуков. У 2012 році бюджет «Анжі» становив 180 млн. доларів і поступався лише показникам «Зеніту» зі Санкт-Петербурга (280 млн).

Перші радикальні кроки вже здійснено. До клубу повертається Гаджі Гаджієв, котрий раніше двічі очолював махачкалинців. На посаді головного тренера він замінить голландця Рене Меленстена. Гаджієв тренував «Анжі» з 1999 по 2001 роки, в 2003-му і 2011-2012 роках. Раніше команду покинув інший голландський спеціаліст Гус Хіддінк. «Коригування кадрової політики буде спрямоване найперше на довгострокову перспективу. Водночас клуб поважатиме всі конт­рактні зобов’язання перед футболістами», — заявили в «Анжі». Втім, на легіонерів-махачкалинців у Європі вже розпочали «полювання».

Ето’О «сватають» в італійський «Наполі», за Вілліана готові поборотися англійські «Манчестер Сіті» та «Челсі». У донецькому «Шахтарі» теж не відкидають можливості повернення бразильця. Російські зірки «Анжі» Кокорін, Жирков та Денисов, найімовірніше, опиняться в московському «Динамо». В самому “Анжі” заперечують можливий «масовий розпродаж», але зізнаються, що з деким доведеться розпрощатися.

Аби надати гучному фіаско бодай якоїсь легітимності, кивають у бік європейських стандартів. «Зміни бюджетних параметрів клубу викликані сучасними вимогами UEFA і пов’язані з необхідністю дотримання режиму фінансового Fair Play. При цьому вони не призведуть до істотних деформацій в житті команди і всієї структури, сформованої на сьогодні в нашому клубі», — йдеться в офіційному повідомленні. В «Анжі» також виправдовуються, мовляв, такі зміни пов’язані із погіршенням стану здоров’я Сулеймана Керімова. «Коли постало питання про здоров’я Сулеймана, то у мене навіть не було сумнівів у правильності його рішення. Було б нерозумно й аморально вимагати від нього нових і нових вкладень в модель розвитку, саме існування якої вимагало повної залученості Сулеймана у справи команди і гравців», — розповів пан Ремчуков. За словами лікарів, негативні футбольні емоції могли в буквальному сенсі бути несумісними з життям власника «Анжі».

Утім, наймовірніше, головна причина кардинального скорочення витрат клубу ховається насамперед у фінансових проблемах його власника. Сулейман Керімов володіє «Уралкалієм» — найбільшим в Росії і одним з найбільших у світі виробників мінеральних добрив. За останній тиждень ця компанія подешевшала майже на 30%, втративши $5,5 млрд. Сам російський бізнесмен, за оцінками аналітиків, втратив понад півмільярда доларів. Причиною такого падіння стало рішення президента Білорусі Олександра Лукашенка відмовитися від співпраці з «Уралкалієм». Як наслідок, компанія Керімова перестала працювати з «Білоруськалієм» — своїм постійним трейдером. Раніше власником «Уралкалію» був Дмитро Риболовлєв, нинішній власник іншого амбітного олігархічного футбольного проекту — «Монако». Про те, що сам Керімов може відмовитися від футбольного клубу, поки не повідомляється, але у майбутньому виключати цей варіант не варто.

«Анжі» перейшов під контроль Сулеймана Керімова на початку 2011 року. З цього моменту розпочалася нова епоха дагестанського футболу — епоха великих фінансових витрат, гучних футбольних імен та амбіцій. 933 дні Сулейман Керімов продовжував шокувати футбольну громадськість розмірами трансферів і контрактами своїх гравців. Першим у списку «Анжі» став Роберто Карлос, який вже в лютому переїхав до Дагестану. Потім було придбання Самуеля Ето’О, який став найдорожчим футболістом у світі. Невдовзі лави махачкалинців поповнили Буссуфа, Жусілей, Діарра, Самба і Траоре. Не пожалів Керімов 35 мільйонів доларів за Вілліана. В «Анжі» перейшли також гравці збірної Росії Жирков, Габулов, Денисов, Іонов та Кокорін. Загалом за два з половиною роки Керімов витратив 234,3 мільйона євро. Важко сказати, чи залишиться хтось із цих виконавців зараз, після зміни політики клубу...

За підсумками сезону-2012/2013, «Анжі» став третім у першості Росії, встановивши найвище досягнення у своїй історії, і дійшов до фіналу розіграшу національного кубку, в якому поступився московському ЦСКА. А також успішно виступив у єврокубках, дійшовши до 1/8 фіналу Ліги Європи. У цьому ж сезоні команда набрала лише 2 очки в 4 турах... Утім, ситуація із «Анжі» не є унікальною. Вже чимало амбітних футбольних мегапроектів закінчувалися крахом. Найгірше те, що після припинення значних фінансових вливань на клуб чекає занепад. Саме цього остерігаються «незіркові» футболісти «Монако», де російський олігарх Риболовлєв теж не шкодує коштів на купівлю високваліфікованих гравців. Хтозна, чи в один прекрасний момент він теж не задумає «змінити вектор розвитку клубу»?

Схожі новини