Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Богатирські ігри» – у день народження Кірпи

У день народження Георгія Кірпи – 20 липня – у Львові, на Двірцевій площі відбувся чемпіонат Центральної Європи з богатирського багатоборства «Меморіал Георгія Кірпи».

У ньому взяли участь команди зі Словаччини, Білорусі, Польщі і України. У складі команд було троє учасників. Україну представили богатирі Костянтин Ільїн, Сергій Романчук та Сергій Топалов (дебютант).

Білоруські богатирі тягнуть пожежну машину.

Перед початком турніру всі присутні вшанували пам’ять Георгія Кірпи. Відкрили чемпіонат міський голова Львова Андрій Садовий, голова ЛОДА Віктор Шемчук, начальник Львівської залізниці Богдан Піх, президент Федерації найсильніших атлетів України з перетягування каната Володимир Кіба і президент Міжнародної громадської організації «Фонд імені Г. М. Кірпи» Анатолій Палюха.

Богатирі змагались у шістьох вправах: тягнули 27-тонну пожежну машину, піднімали 300-кілограмову колоду, гантелю (90 кг), присідала із автомобілем Пежо на плечах (340 кг). Поміж богатирськими виступами публіку тішили танці і акробатичні трюки Театру спорту Львівського державного університету фізичної культури.

Першими свої сили показали богатирі з Польщі і Білорусі, за ними виступили українські і словацькі атлети. З естафетою, якою стартував турнір, найкраще впорались поляки. Далі атлети всією командою (по троє) взялись за канат, аби якнайшвидше притягнути пожежну машину до потрібної позначки (20 метрів). Вже після трьох конкурсів турнірну таблицю з результатом в 11 балів очолили українські богатирі на чолі з рекордсменом у дамблі (гантеля)- Костянтином Ільїним. Польські стронгмени набрали 9, 5 бала, словаки — 5, 5 і білоруські атлети — 4 бали.

Богатирське багатоборство розпочало своє існування в Україні ще в 1998 році. Спочатку цей вид спорту називався козацькими розвагами чи забавами. У 2001 році ми звернулись до Георгія Миколайовича Кірпи з пропозицією очолити нашу федерацію почесним президентом. Він не відмовив. А у 2002 році, коли відбулась матчева зустріч богатирів України і Росії в Дніпропетровську, Кірпа перед багатотисячною аудиторією заявив, що вірить у своїх богатирів, які його не підведуть. Тоді ми перемогли, — зазначив Володимир Кіба, президент ФНАУПК.

Завершились змагання богатирів перемогою української команди. Українські стронгмени набрали 22 бали, друге місце із 19, 5 балами посіли поляки, третє (9 балів) — білоруські силачі. «Наша проблема в тому, що ми почали відставати у вправі з пожежною машиною. Далі наздогнати суперників було важче.Та головне моральна підтримка, не здаватись до останньої вправи», — пояснив невдачу команди словацький богатир Іван Григоровський.

«Секрет нашої перемоги в тому, що ми сильні. Я переживав щоб команда спрацювала, а так не було нічого важкого, неординарного, все як на інших змаганнях. Нашими суперниками були сильні спортсмени», — сказав Костянтин Ільїн.