Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Великий футбольний ярмарок

Після закінчення національних чемпіонатів трансферний ринок Європи наче збожеволів!

Понад рік тривала епопея переходу бразильця Неймара із «Сантоса» в Європу. Представники іспанських «Барселони» й «Реала», англійського «Манчестер Сіті» по черзі називали захмарні суми... Нарешті стало офіційно відомо — Неймар да Сілва Сантус Жуніор із наступного сезону гратиме за «Барсу». 21-річний форвард коштував каталонському клубові аж 57 мільйонів євро!

Неймар є... А чи був за нього аванс?

Контракт Неймара розрахований на п’ять років. Поки що не відомо, скільки отримуватиме футболіст, але деякі іспанські видання визначають річний оклад бразильця у сім мільйонів євро. Фінансова ж планка, після якої іспанський клуб не чинитиме перешкод щодо трансферу футболіста, піднята до божевільної позначки — 190 мільйонів євро...

Перехід Неймара ще довго будуть обговорювати. Після офіційного оголошення суми трансферу не всі почуваються задоволеними. Бразильському клубові «Сантус» належали лише 55% прав на 21-річного форварда. 40% — власність компанії Dis Group. Представники цієї структури вважають, що компенсацію за футболіста було розділено нерівномірно. Олії у вогонь додав і віце-президент «Барселони» Хосеп Марія Бартомеу, який зізнався: минулого літа каталонський клуб заплатив Неймару та його батькові (агент футболіста) 10 мільйонів євро — як аванс за їхню попередню згоду. Такі хитрощі правилами ФІФА заборонені... Втім, батько футболіста усе спростовує. Мовляв, гроші були призначені для викупу частини прав, які належали Dis Group. Але як саме їх витратили, батько Неймара не знає. Каже, ні він, ні син авансу не отримували...

Для «Монако» Риболовлєв «виловив» Фалькао

Перехід Радамеля Фалькао, мабуть, можна назвати другим найбільш обговорюваним у Європі трансфером. Поки футбольна громадськість намагається звикнути до апетитів «Манчестер Сіті», французького ПСЖ та російського «Анжі» (Махачкала), на арену футбольних торгів вийшов іще один товстосум. Російський багатій, президент «Монако» Дмит-ро Риболовлєв таки зумів переманити у свій клуб 27-річного колумбійського нападника Фалькао. Футболіст підписав контракт із «Монако» на 5 років. Сума трансферу — 60 мільйонів євро! Саме стільки відступних було прописано в контракті Фалькао з мадридським «Атлетико». У новому клубі колумбійський нападник отримуватиме 14 мільйонів євро на рік. Трансфер Фалькао став найдорожчим в історії чемпіонатів Франції.

Фалькао побив рекорд ще одного колумбійця, який з наступного сезону теж гратиме за «Монако». За перехід із португальського «Порту» 21-річного Джеймса Родрігеса Риболовлєв не пошкодував 45 мільйонів євро... Компанію колумбійцям у «Монако» складе інший екс-гравець «Порту» — Жоау Моутінью. Англійський «Тотенгем» не зміг задовольнити фінансові апетити португальського клубу. А от у «Монако» без вагань віддали за 26-річного центрального півзахисника 25 мільйонів євро.

Ну і як же без шейхів?

Не забув про себе нагадати на трансферному ринку футболістів і англійський «Манчестер Сіті», що належить багатющому арабському шейхові. Після закінчення сезону команду очолив Мануеле Пелегріні із «Малаги», який змінив на цьому посту Роберто Манчіні. А минулого тижня клуб поповнився тепер уже екс-“гірником” Фернандінью. Бразилець провів у «Шахтарі» вісім років. Цей трансфер обійшовся «Манчестер Сіті» в 40 мільйонів євро. Заради того, щоб виступати за “містян”, півзахисник навіть відмовився від чотирьох мільйонів бонусів, які мав виплатити йому донецький «Шахтар». У новому клубі 28-річний Фернандінью гратиме під 25-м номером, а його зарплата становитиме 120 тисяч фунтів на тиждень.

Крім бразильця, «містяни» поповнилися ще одним півзахисником. Днями 4-річний контракт із віце-чемпіоном Англії підписав 27-річний Хесус Навас. За цей перехід «Манчестер Сіті» заплатив іспанській «Севільї» 15 мільйонів фунтів. Раніше як вільний агент команду покинув Коло Туре. З наступного сезону 32-річний івуарієць гратиме за «Ліверпуль».

Ротації на тренерській лаві

Після трьох сезонів у мадридському «Реалі» Жозе Моурінью наступні чотири роки знову тренуватиме лондонський «Челсі». Вальтер Мацаррі покинув «Наполі» й спробує реанімувати міланський «Інтер». У неаполітанській команді Мацаррі змінить Рафаель Бенітес. Пелегріні тренуватиме «Манчестер Сіті», а Девід Моєс — «Манчестер Юнайтед». Мадридський «Реал» завершує переговори з Карло Анчелотті.

Схожі новини