Передплата 2024 ВЗ

Дерюгіни проти Гончарова

Боротьба за владу в українській гімнастиці вилилася у черговий скандал

Українська гімнастика знову стала топ-темою для обговорень. Однак привід цього разу не блискучий виступом гімнастів, а черговий скандал, причина якого — боротьба за владу. УНІАН, спираючись на слова президента Федерації гімнастики України (ФГУ) Альбіни Дерюгіної, повідомила про відставку президента Української федерації гімнастики (УФГ) Сергія Душина та віце-президента цієї організації Валерія Гончарова.

На позачерговому засіданні виконкому УФГ, ініційованому дев’ятьма його членами, Сергію Душину, який очолив федерацію 16 лютого цього року, висловили недовіру. Причиною цього, заявила Альбіна Дерюгіна (на фото справа), є «узурпація влади і завдання своїми діями величезного морального збитку художній гімнастиці нашої країни». «З подачі Душина були анульовані всі заявки на участь української національної збірної у міжнародних змаганнях, у тому числі чемпіонаті світу, який проходитиме в Києві», — пояснює у своїй заявці суть «морального збитку» Альбіна Миколаївна.

Натомість на посаду в. о. президента УФГ тимчасово призначили Володимира Юр’єва. Виконувати обов’язки першого віце-президента УФГ довірили Ігорю Коробчинському, у насиченій кар’єрі якого уже значилися посади президента УФГ та головного тренера зі спортивної гімнастики. Пояснити читачам «ВЗ» причини цього одного з багатьох конфліктів між двома гімнастичними федераціями України ми попросили уже екс-віце-президента УФГ, олімпійського чемпіона Афін-2004 зі спортивної гімнастики Валерія Гончарова.

— Причина конфлікту ? у банальному бажанні бути найголовнішим. Міжнародна федерація гімнастики (FIG) працює лише з однією, офіційно визнаною гімнастичною федерацією України, якою є УФГ. Наша федерація включає усі гімнастичні дисципліни. Тому, логічно, художня гімнастика повинна бути частиною цієї організації, а її представники — членами УФГ. Ми запропонували головному тренеру національної збірної, віце-президенту ФГУ Ірині Дерюгіній (на фото зліва) написати офіційну заяву і підтвердити своє членство в УФГ. Вона відмовилася, наполягаючи на тому, що і без нашої федерації вона є членом FIG. Ми не хотіли ні з ким сваритися, лише навести «лад у домі», тобто визначити кількість членів УФГ і офіційно зафіксувати їхні імена. Тому я особисто дуже здивувався, наштовхнувшись на, м’яко кажучи, не надто адекватну реакцію з боку Дерюгіної. Наше просте прохання обернулося великим скандалом.

— Якщо офіційним представником України у FIG є УФГ, для чого тоді існує ФГУ, яка опікується виключно художньою гімнастикою і при тому не має офіційного визнання?

— Художня гімнастика має право на власну федерацію, цього заборонити їй не може ніхто. Вона є зафіксованою громадською організацією і може успішно вирішувати свої внутрішні питання. Однак при цьому ФГУ повинна бути частиною «загальногімнастичної» федерації — УФГ. Ірина Дерюгіна тривалий час вважалася головою техкому і керівником підрозділу УФГ з художньої гімнастики. Її підопічні презентують Україну на міжнародних змаганнях. Тому, ясна річ, усі вони повинні бути членами офіційно визнаної Української федерації гімнастики. Але, піднявши документацію, ми виявили, що Дерюгіна офіційно не є членом УФГ. Ми хотіли узаконити наші стосунки. А натрапили на черговий скандал.

— У пресі «художниці» почали скаржитися: новообраний президент УФГ Сергій Душин може залишити українських гімнасток без участі у домашньому чемпіонаті світу, — веде далі Гончаров. — Це нісенітниця! До чемпіонату світу залишалося ще чимало часу. Йшлося лише про один з етапів Кубка світу... Дерюгіна, скориставшись секретним кодом, який надається виключно президентові УФГ, самотужки відправила у FIG заявку на участь українських гімнасток в етапі Кубка світу в Бухаресті. Пізніше їй потрібно було перезаявити дівчат. Але пан Душин на це відповів: «Як я можу когось перезаявляти, якщо попередню заявку я не завіряв? Напишіть заяву на вступ до УФГ, і ми разом як члени офіційної федерації внесемо усі необхідні зміни до заявки». Дерюгіна відмовилася. Душин звернувся тоді до керівництва FIG з проханням змінити коди. З FIG надійшов лист-підтвердження: «Так, ми працюємо виключно з УФГ і будь-які заявки приймаємо лише з підписами президента цієї федерації чи генерального секретаря». У додатку були нові коди. А нелегітимну заявку від України на участь в румунському кубковому етапі анулювали.

Схожі новини