Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми повинні продовжувати бігти!»

Із такими словами звернувся Пако Борао, президент Асоціації міжнародних марафонів, після Бостонського теракту

Тиждень тому на фініші Бостонського марафону пролунали два вибухи. Загинули 3 людини, серед яких восьмирічний хлопчик. Ще 176 осіб отримали поранення, стан 17 з них оцінюється як критичний. Масштабна спортивна подія перетворилася на зухвалий терористичний акт. Зловмисники ввели в дію вибухові пристрої в момент наймасовішого фінішу спортсменів. На жаль, це вже не вперше значні спортивні події стають ареною терористичних актів. Зрозуміти мотиви зловмисників можна, оглядаючись на те, чим є марафон для США.

Бостонський марафон є одним з найстаріших забігів. Цього року він проводився вже 117-й раз. Для участі в змаганні зареєструвалися 26 639 спортсменів з 96 країн, у тому числі шість громадян України. Загальна довжина дистанції, яку повинні були подолати бігуни, становить 42 км 195 м. Вперше марафон у Бостоні провели у 1897 році, відтоді змагання розросталося, набирало популярності і, врешті-решт, стало одним із наймасштабніших марафонських забігів у світі. У першому марафонському забігові в Бостоні стартувало всього 15 осіб, а першим переможцем став Джон МакДермотт. Щоправда, в той час марафонська дистанція становила 39,429 км. Тоді спортсмени розпочинали забіг у невеличкому містечку Ошланд, а фінішували в Бостоні. Коли ж було офіційно встановлено довжину марафону (1924 рік, 42,195 км), то старт перенесли в Хопкінтон, звідки й сьогодні розпочинається дистанція. Цікаво, що тривалий час марафон залишався лише чоловічою дисципліною. Втім, це не означає, що представниці прекрасної статі не брали в ньому участі. Так, Роберта Джибб протягом трьох років (1966-68) долала всю дистанцію без офіційного номера. Спортсменка розпочинала забіг в дуже оригінальний спосіб. Вона просто вибігала із кущів за кілька метрів від старту. А Катерін Світцер у 1967 році нізвідки не вибігала, вона просто видала себе за чоловіка. Офіційно ж стартувати на марафоні жінкам дозволили тільки в 1972 році. Пізніше результати цих відчайдушних спортсменок таки було зараховано до офіційних.

Змагання такого рівня проводяться під егідою Асоціації міжнародних марафонів і забігів. Ця організація присвоює найбільш престижним забігам спеціальний статус (лейбл). Бостонський марафон входить до п’ятірки най-престижніших марафонів у світі і має Золотий лейбл. Окрім Бостонського, до когорти елітних забігів належать Нью-йоркський, Чиказький, Лон-донський, Берлінський та Токійський марафони. За кожен із цих забігів спортсменам нараховуються бали. В кінці сезону переможець отримує 500 тисяч доларів. Втім, Бостонський марафон досить довго залишався некомерційним. Лише у 1986 році спортсмени отримали грошові винагороди, і тільки 5 років тому на старті та фініші вперше було розміщено рекламу. Дистанція Бостонського марафону охоплює 8 міст штату Массачусетс: Хопкінтон, Ошланд, Фрамінгам, Натік, Віліслі, Ньютон, Бруклін і сам Бостон. Особливо важко спортсменам даються Ньютонські пагорби, недалеко від яких розташований відомий Бостонський коледж. Як правило, марафонці добігають до цього місця після двох годин безперервного бігу. Інколи для спортсмена у цій точці наступає так званий «удар стіни», коли стає непосильно важко подолати крутий підйом. Тому просто фінішувати у Бостоні — це вже досягнення. Крім цього, місцевість, де відбувається марафон, славиться вітровими поривами, які можуть додатково утруднювати біг спортсмена, а можуть і допомагати йому. Так у 2011 році кенієць Джеффрі Мутаі подолав дистанцію всього за 2 години 3 хвилини і 2 секунди. Втім, цей результат не було зараховано як світовий рекорд через те, що в той день був сильний супутній вітер, який допомагав спортсменові. Тож це досягнення кенійця так і залишилося лише бостонським. Лише трьом спортсменам вдавалося чотири рази перемагати на цьому марафоні. У групі рекордсменів компанію американцеві Біллу Роджерсу складають кенійці Роберт Черуйот та Катерін Ндереба. Забіг відомий і тим, що у ньому вже традиційно беруть участь люди з обмеженими фізичними можливостями. Саме на цьому марафоні вперше стартували інваліди. Взагалі взяти участь в забігові може кожен. Але для цього потрібно виконати кваліфікаційний мінімум. Наприклад, для людей віком від 18 до 34 років потрібно подолати будь-яку сертифіковану марафонську від-стань не менш як за 3 год. 5 хв. (чоловіки) і 3 год. 35 хв. (жінки). Втім, уникнути кваліфікації можна, якщо організатори надішлють вам спеціальне запрошення. Як правило, таких п’ята частина від загальної кількості учасників.

Останні 10 років, окрім головної дистанції, у Бостоні проводять і напівмарафон, змагання на 5-кілометровій дистанції та дитячий марафон. Бостонський забіг регулярно збирає більше 20 тисяч учасників. У 1996 році на старт 100-го марафону вийшли більше 38-ми тисяч бігунів. На таке змагання приходять подивитися більш як півмільйона глядачів. У США марафон — це взагалі велика суспільна подія. Головні телеканали країни обов’язково влаштовують прямі трансляції зі змагання. Під час проведення марафону у Бостоні найбільша заповнюваність готелів. Такою цікавістю з боку глядачів не може похвалитися навіть бейсбол. Для американців головною подією цього марафону мала стати участь у забігові останнього американського переможця Бостонського марафону Ґреґа Майєра. Майже 30 років до цього спортсмен не виходив на дистанцію, і тому всі з нетерпінням очікували побачити його на фініші. Натомість побачили вибухи бомб… Велика увага до спортивної події такого рівня створює сприятливі умови для символічних звернень до суспільства. У цьогорічному марафоні остання 26-та миля була присвячена 26-м жертвам жахливого злочину в Ньютаун, штат Коннектикут, який став центром дебатів про заборону на зброю. Деякі аналітики вважають невипадковим те, що вибухи прогриміли саме на цій частині дистанції.

Забіг у Бостоні і його передмістях відбувається у третій понеділок квітня — День патріотів, коли в штаті Массачусетс згадують героїв Війни за незалежність. Цей день — вихідний у місті, і бостонці за традицією зранку ідуть на матч культової тут бейс-больної команди «Ред Сокс», а потім поспішають до фінішу марафону. Втім, останнім часом ці спортивні події почали збігатися в часі проведення, тож містянам доводиться вибирати. Більше того, масштабні заходи безпеки змушують глядачів за кілька годин до початку змагання займати свої місця. Так, 8-річний хлопчик, який загинув у результаті вибуху, простояв майже три години, чекаючи на свого батька. До цьогорічної трагедії в історії Бостонського марафону зафіксовано лише один смертний випадок. У 2002 році під час забігу 28-річна Синтія Лусеро втратила свідомість і померла.

У світлі трагічних подій в тіні опинилися спортивні результати. Тим не менше, цього року переможцями стали ефіоп Леліса Деніса та переможниця 2006 року Ріта Джепту із Кенії. Разом з тим внаслідок вибухів на фініші майже половина учасників не змогла завершити забіг. Після таких подій одразу постало питання, чи не перенесуть час проведення марафону у Бостоні в наступному році? Втім, організатори традиційних змагань поспішили спростувати всі побоювання щодо можливого скасування пробігу. «Бостонський марафон є давньою традицією і міцно увійшов в історію нашого співтовариства, — йдеться в заяві виконавчого директора Бостонської легкоатлетичної асоціації Томаса Грілка. — Ми зобов’язані продовжити цю традицію проведенням 118-го Бостонського марафону в 2014 році».

Масовий забіг у Нью-Йорку в листопаді минулого року було скасовано через наслідки урагану «Сенді». Він лютував у Карибському басейні і Східному узбережжі США у жовтні. Президент Асоціації міжнародних марафонів Пако Борао також запевнив, що організація не збирається змінювати календар змагань у зв’язку з вибухами у Бостоні. «Не думаю, що організатори змагань підуть на те, щоб скасувати або перенести забіги. Більше того, ми будемо рекомендувати не вносити таких змін. Ми повинні продовжувати бігти», — сказав Борао. На його думку, не варто очікувати наступних терактів на подібних змаганнях, адже ціллю терористів були не спортсмени. «Звичайно, ці божевільні персонажі викликали шок у світі бігу, але не думаю, що вони якось вплинуть на бажання людей продовжувати займатися нашим видом спорту і виступати в забігах», — сказав він. Схоже, спортивні функціонери не злякались бостонського теракту. Натомість організатори вирішили посилити заходи безпеки. На вчорашньому марафоні у Лондоні додатково на 40% збільшили кількість поліцейських, а зі всього маршруту пробігу прибрали всі урни.

Cхожий МАРАФОН готується прийняти і столиця України. 4-й Київський марафон стартує 28 квітня на Михайлівській площі. Столиця очікує на дві тисячі учасників з 30-ти країн світу. Під час проведення забігу також буде посилено заходи безпеки. Зокрема, охорону учасників заходу будуть забезпечувати близько 300 співробітників правоохоронних органів — Головне управління МВС м. Києва, столичне ДАІ, а також служба безпеки марафону. Втім, організаторів Київського марафону більше хвилюють не терористи, а місцеві водії. «У нас велика проблема з водіями, які дратуються, що їм заважають їхати. Вони інколи під час змагань збивають людей», — зазначає Андрій Оністрат, учасник Бостонського та один з організаторів Київського марафонів. У ці вихідні — 20-21 квітня — по всьому світу відбулося 8 масових бігових заходів — марафонів та півмарафонів, найпопулярніший із них — Лондонський марафон. У неділю, 28 квітня, — день проведення 4-го Київського міжнародного марафону, відбудеться ще п’ять масштабних міжнародних марафонів, зокрема у Кракові та Дюссельдорфі.

Схожі новини