Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Грузинський гамбіт

Попри оновлений склад, українська жіноча збірна з боротьби – фаворит чемпіонату Європи

Сьогодні у Тбілісі стартує чемпіонат Європи з боротьби. У жіночій програмі фахівці прогнозують запеклу боротьбу між двома найсильнішими збірними континенту — України та Росії.

Українки на чемпіонаті Європи-2012 у Белграді шокували усіх: наші борчині були учасницями фіналів у всіх без винятку вагових категоріях, і з чотирма золотими і трьома срібними нагородами безапеляційно перемогли у командному заліку. У Тбілісі з того зіркового складу “синьо-жовтої” збірної відстоювати чемпіонські титули вийдуть лише Ганна Василенко (до 63 кг) та Катерина Бурмістрова (до 72 кг). У львівських чемпіонок на новий сезон зовсім інші плани. Дві подруги-нерозлийвода, Людмила Балушка та Юлія Остапчук, у Сербії-2012 разом приміряли золоті медалі, а цього року вирішили випробувати на собі усі радощі та труднощі материнства. Срібні призерки континентального форуму, Олександра Когут та Алла Черкасова, також взяли тайм-аут — відреставрувати здоров’я і накопичити сил для подальших поєдинків.

Тож на килими Грузії вийде зовсім інший львівський десант. Здобувши перемогу у боротьбі із травмами, у найлегшій ваговій категорії (до 48 кг) за місце на п’єдесталі боротиметься бронзова призерка Гран-прі Києва Марія Лівач. Чемпіонка Європи-2011 Юлія Благіня (до

51 кг) після невдач минулого сезону готова на все, щоб знову відчути перемогу на дотик і смак. У категорії до 55 кг сил для вирішального удару у процесі відбору забракло чемпіонці Старого Світу-2012 Наталії Синишин. На її місце у збірній претендували відразу дві борчині: львів’янка Ірина Гусяк і сенсація київського міжнародного турніру Тетяна Омельченко з Кривого Рогу. Долю майбутньої учасниці європершості вирішив мінський турнір на призи Олександра Медведя. Очна зустріч українок відбулася ще у груповому раунді, де без зайвих клопотів перемогла Гусяк (3:0, 2:0). У підсумку, здолавши у фіналі Маріанну Есану з Молдови (4:0, 1:0), Ірина стала чемпіонкою Гран-прі Мінська.

У білоруській столиці усі крапки над «і» розставила ще одна львів’янка — Тетяна Лавренчук (до 59 кг). Чудово відпрацювавши першу половину змагань, Тетяна у півфіналі спіткнулася об свою колишню землячку Ірину Нетребу, яка сьогодні презентує Азербайджан. Підопічна Олега Сазонова двічі не зуміла знайти вихід із не надто зручної позиції — «клінч» (0:1, 0:1). Проте була гідна усіх похвал у малому фіналі: здолавши опір донеччанки Ольги Кожекіної (3:0, 3:0), Лавренчук стала володаркою «бронзи» Гран-прі і путівки до Тбілісі. У вазі до 67 кг Україну представлятиме віце-чемпіонка Європи-2011 Аліна Махиня. Після першої у своїй кар’єрі медалі дорослого чемпіонату континенту донеччанка встигла багато чого зробити. Зокрема, вийти заміж і «придбати» нове прізвище Стадник, яке у світі боротьби вважається синонімом успіху. Олімпійський сезон-2012 Аліні довелося пропустити: поки дві її однофамілиці — азербайджанка Марічка та британка Яна — рвали суперницям волосся у боротьбі за медалі, Аліна доглядала новонародженого сина. Тепер же знову наважилася вийти на килим.

У змаганнях борців вільного стилю під синьо-жовтим прапором виступатимуть: Юрій Ледньов (до 55 кг), Микола Азвазян (до 55 кг), Андрій Квятковський (до 66 кг), Гія Чихладзе (до 74 кг), Ібрагім Алдатов (до 84 кг), Павло Олійник (до 96 кг) та Ален Засєєв (до 120 кг).

Схожі новини