Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Григорію Суркісу пророкують нове президентство. Тепер – в УЄФА!

У європейській спортивній пресі поширюються чутки, що щойно “декоронований” президент ФФУ Григорій Суркіс є одним із найімовірніших претендентів на місце президента УЄФА. Яке зараз обіймає француз Мішель Платіні і яке може звільнитися уже наступного року – у зв’язку з обранням останнього президентом ФІФА.

І Йозеф Блаттер, і Мішель Платіні у 2011 році продовжили в результаті безальтернативних виборів свої президентські мандати в очолюваних організаціях до 2015 року. Але було це зроблено, насамперед, з огляду на Євро-2012, яке другий мав довести до логічного завершення. А перший, як вважають у Європі, у свої 75 років мав “притримати” для Платіні керівне місце у ФІФА, — щоб його посів представник саме європейського футбольного союзу. Статути обох футбольних асоціацій дозволяють зробити перевибори не через чотири, а через два роки каденції їхніх очільників. Тож процедура переобрання обох президентів вже в 2013 році — цілком реальна.

Той же статут УЄФА передбачає, що очолити асоціацію може хтось із числа 16 членів виконкому УЄФА, але не старший за 70 років. І ось саме це застереження й виводить Григорія Суркіса у число найреальніших претендентів на місце Платіні, де найсерйознішим його опонентом європейські ЗМІ вважають іспанця Вільяра Льона.

До незаперечних плюсів тепер уже почесного президента ФФУ зараховують те, що Суркіс зараз очолює один із найважливіших в структурі УЄФА комітетів — зі змагань серед збірних. А також — успішне проведення в Україні Євро-2012 і 16-річне управління українським футболом.

До непротокольних плюсів Григорія Суркіса, які теж матимуть значення у випадку перевиборів президента УЄФА, треба занести і його приятельські стосунки із Мішелем Платіні (на фото), якому на новій посаді буде дуже потрібна підтримка керівництва європейської футбольної асоціації...

Схожі новини