Передплата 2024 ВЗ

«Вулицю фурманів» хочуть перейменувати на вулицю архітектора Горголевського

  • 25.04.2015, 00:04
  • 1 194

На сесії Львівської міської ради директор Львівського оперного театру, депутат Тадей Едер закликав колег-депутатів перейменувати вулицю Фурманську на вулицю архітектора Зигмунта Горголевського, який спроектував будівлю Опери.

«Цього року у вересні Львівська опера святкує своє 115-річчя, і цього ж року виповнилося 170 років з дня народження видатного архітектора Зигмунта Горголевського, який спроектував цей театр, — сказав Тадей Едер. — Місяць тому я вже давав таку пропозицію в сесійному залі, депутати мене підтримали. Але коли звернувся в міську раду, мені сказали, що це історична назва і до того ж у Львові можна перейменовувати тільки одну вулицю на рік. Тобто є певний спротив у міській раді. Але ж у Львові ніколи не було “фурманів”, були тільки “фірмани”! Прошу мене підтримати і перейменувати вулицю, це була б гідна подяка архітектору за Оперний театр». Тадея Едера підтримав секретар Львівської міської ради Василь Павлюк, заявивши, що ідея хороша, необхідно таким чином обов’язково вшанувати пам’ять видатного архітектора.

Коментар для «ВЗ»

Ілько ЛЕМКО, львовознавець

Вулиця Фурманська — стара, історична львівська назва. Вона виникла у 1871 році, оскільки на цій бічній вуличці біля Опери постійно “паркувалися” фури панів, котрі приїжджали до театру. Чому не “Фірманська”? Тому що цей кінний транспорт називали по-різному — не тільки “фіра”, а й “фура”, “хура” тощо, звідси й назва. До 1871 року вулиця мала назву Капелюшницька — очевидно, там проживали майстри, що робили капелюхи. Я, як історик, проти перейменування вулиці Фурманської. У Львові є традиція — старі історичні назви, що стосуються професій, топоніміки, не перейменовуються. Звичайно, Горголевський — видатна особистість, яку необхідно вшанувати в назві вулиці. У нас є вулиця Генриха Семирадського — автора завіси “Парнас” в Оперному театрі, є вулиці відомих архітекторів Івана Левинського, Юліана Захарєвича. Треба шукати вулицю, яку можна перейменувати на вулицю Зигмунта Горголевського. Звичайно, хотілося б, щоб вулиця Горголевського була десь поблизу Оперного театру. Але там усі вулиці вже мають свої адекватні назви. У Львові є ще багато радянських назв. Наприклад, героя Радянського Союзу генерала Карбишева, комуніста Михальчука тощо...

Схожі новини