Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Активісти стверджують, що голова Об’єднання профспілок Львівщини розкрадав профспілкову нерухомість

  • 13.03.2015, 14:44
  • 1 730

Близько сотні активістів громадського формування «Рабів до раю не пускають», Автосотні, представники спортивних організацій Львова і Львівщини, а також представники громадськості завітали сьогодні на з’їзд профспілкових організацій Львівщини, який проходив у готелі «Гетьман» під головуванням Романа Дацька. Про це повідомив прес-центр ГФ «Рабів до раю не пускають». Активісти хотіли донести до профспілчан інформацію про факти відчуження профспілкового майна за заниженими цінами за часів головування Романа Дацька на посаді голови Об’єднання профспілок Львівщини, яку він очолює з 2003 року.

На з’їзді голова ГФ «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський зачитав відповідне звернення. Згідно із інформацією, якою володіють активісти громадського формування, під час головування Романа Дацька були зафіксовані факти відчуження профспілкового майна за заниженими цінами, після чого ці кошти він вклав у власну житлову нерухомість.

«З 1998 року Роман Дацько був головою правління АТ «Львівтурист», — зазначив Іван Спринський, звертаючись до профспілок. — За час роботи Романа Михайловича окреслилася певна тенденція: спочатку АТ «Львівтурист» продає майно, а згодом це майно перепродається покупцем за ціною в кілька разів вищою і незабаром пан Дацько набуває у власність нову земельну ділянку. І таких прикладів чимало».

За його словами, у 1999 році голова правління АТ «Львівтурист» продав незавершене будівництво автобази «Турист» на вул. Бескидській у Львові, а за вилучені кошти купив квартиру по вул. Кониського у Львові. У 2001 році був кемпінг «Львівський», розташований на київській трасі неподалік Львова і зараз є процвітаючим приватним туристичним комплексом. Через деякий час відбулося відчуження ЛОК «Джерела Карпат», літньої туристичної бази в Карпатах. 2003 року з допомогою пана Дацька відбулося відчуження адмінбудинку по вул. Стрийській, площею понад 600 кв. метрів, за 820 тисяч гривень. Вже через 10 місяців покупець майна — ПП «Рада» — продає будинок британській компанії «Голд Ліон Корпорейшн ЛТД» за понад 2 мільйони 700 тисяч гривень. Згодом ця компанія перепродає цей будинок вже за понад три мільйони гривень. Отже, протягом року майно було продано в чотири рази дорожче.

Окрім того, представників спортивних організацій обурив факт, що попри незавантаженість готелю «Гетьман» за час перебування дружини Романа Дацька на посаді заступника директора готелю, вони втратили можливість розміщення там спортсменів, які приїжджають до Львова на змагання. «Гетьман» — це не готель, а готельно-навчальний комплекс для профспілкових активістів, — зазначив активіст. — Та оскільки Р. Дацько власне навчальні приміщення здав в оренду, то «Гетьман» зараз справді не більше, ніж готель. По-друге: перед Євро-2012 «Гетьман» був визначений як базовий готель для вболівальників. Щоб розширити ресторан, тоді було взято кредит на один мільйон гривень під заставу самого готелю, вартість якого Р. Дацько визначив у 2,5 мільйона гривень».

Також представників спортивних організацій здивував факт, що спорткомплекс «Україна» передано в оренду на 49 років китайцям, відтак вони уже не мають можливості там займатися.

Активісти та представники спортивних організацій наголосили, що це не повна історія трансформацій профспілкових об’єктів у житлову нерухомість Романа Дацька. Тож запропонували представникам профспілок відреагувати на ці кричущі факти і організувати перевірку, а також провести внутрішній аудит діяльності Об’єднання профспілок Львівщини. Активісти збираються передати своє звернення із зазначеними фактами відчуження профспілкового майна до прокуратури та міліції Львівщини, голові Львівської обласної держадміністрації та голові Профспілок України і якщо факти підтвердяться, просять вжити відповідних заходів.