Передплата 2025 ВЗ

У Львові медики врятували коліно чоловікові, який травмувався під час аварії

  • 21.10.2024, 13:30
  • 196

Львівські лікарі врятували коліно мотоциклісту, який постраждав у ДТП

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

35-річний Мирослав Петрилко на мотоциклі зіткнувся з авто. Після падіння мотоцикліст зрозумів, що його ліва нога зовсім не рухається.

Чоловік отримав найскладніший внутрішньосуглобовий перелом коліна і міг взагалі втратити здатність ходити.

Спочатку медики встановили на пошкоджену кінцівку апарат зовнішньої фіксації. Він був необхідний для стабілізації перелому, зменшення набряку м’яких тканин та запобігання можливим ускладненням. Уже через два тижні ортопеди-травматологи змогли взятися до наступного і найважливішого етапу лікування — реконструктивної операції.

«Це є найскладніший по класифікації внутрішньосуглобовий перелом гомілки в ділянці колінного суглоба. Аби уникнути інвалідизації пацієнта та надалі відновити функцію травмованої кінцівки, необхідне реконструктивне операційне втручання з використанням титанових конструкцій та кісткових трансплантатів», — розповів Юрій Кіт, ортопед-травматолог лікарні святого Луки.

Під час операції фахівці спершу виконали репозицію кісткових уламків колінного суглоба, тобто повернули їх у правильне анатомічне положення. Опісля замістили кістковий дефект штучним трансплантатом. І вже останнім етапом ортопеди-травматологи Юрій Кіт, Микола Будзінський та Олександр Філіпчук виконали металоостеосинтез, зафіксувавши суглоб титановими пластинами.

Ця операція надала можливість зберегти Мирославові колінний суглоб. Відтак у майбутньому він зможе ходити.