Передплата 2025 ВЗ

«Дізнався випадково по дорозі», — звільнений з полону Максим Буткевич

  • 19.10.2024, 16:30
  • 158

Звільнений правозахисник та військовий Максим Буткевич поділився, що новина про його обмін стала для нього несподіванкою — він дізнався про це випадково під час етапування

Фото: «Радіо Свобода»
Фото: «Радіо Свобода»

За його словами, він ще не до кінця усвідомив, що це сталося, хоча довго чекав на повернення додому. Увечері в п’ятницю, Максим Буткевич повернувся додому ввечері 18 жовтня. В рамках цього обміну Україна повернула з російського полону 95 українських захисників, в тому числі 34 азовця.

«Ні, не знав, це було несподівано. Вчора вранці після перевірки повідомили, що за пів години — етап, але не сказали куди. Відповідно, я збирав речі, бо думав, що мене перевозять, а не на обмін. Про обмін ми дізналися випадково вже в дорозі. Це була подвійна несподіванка», — сказав Буткевич.

Він також зазначив, що важливо, щоб інші ув’язнені військовополонені дізналися, що обмін відбувся і що є можливість повернення в Україну.

«Я сподіваюся, що це надасть надію іншим. Я був звільнений разом із колегою з колонії, де перебуває понад 40 засуджених військовополонених за сфабрикованими справами. Для них дуже важливо дізнатися, що це можливо і що обмін відбувається», — сказав він.

Також Буткевич висловив вдячність усім, хто писав йому листи підтримки та передавав привіти.

«Я був вражений рівнем підтримки, яку отримував», — підсумував він.