Передплата 2025 «Добре здоров’я»

У НАТО немає консенсусу щодо запрошення України, — Білий дім

  • 18.10.2024, 10:45
  • 184

Серед союзників по НАТО триває дискусія щодо запрошення України до Альянсу, та наразі консенсусу немає

Фото ілюстративне із Вікіпедії
Фото ілюстративне із Вікіпедії

Про це на брифінгу повідомив представник Білого дому, відповідаючи на запитання щодо плану перемоги України, першим пунктом якого є запрошення України в НАТО.

«Серед членів НАТО триває дискусія щодо запрошення. Наразі немає консенсусу щодо того, щоб запропонувати Україні запрошення. Але, як ви знаєте, на саміті НАТО кілька місяців тому — у липні, у середині липня — усі 32 члени Альянсу підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Отже, питання полягає у тактиці того, як заохотити цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків», — йдеться у відповіді старшого представника адміністрації Байдена.

Представник Білого дому додав, що головне для Штатів і президента Джо Байдена полягає у тому, щоби поставити Україну у позицію сили.

«Ми хочемо, щоб вона перемогла у цій війні. І ми повинні дати їй необхідні для цього можливості. Але ми не можемо зробити це поодинці. Ми маємо зробити це з нашими партнерами та союзниками, тому президент Байден закликав до Рамштайнського саміту або зустрічі на рівні лідерів того, що формально називається Контактною групою з питань оборони України», — наголосив представник адміністрації Байдена.

За словами посадовця, відкладена зустріч, скоріш за все, відбудеться наступного місяця, у листопаді.

«Я не маю дати, щоб оголосити вам, але ми плануємо провести цю зустріч наступного місяця», — додав представник Білого дому.