Передплата 2025 «Добра кухня»

На Хмельниччині 49 прокурорів на чолі з обласним оформили собі інвалідність, прикриваючи корупційну схему глави МСЕК Крупи

  • 16.10.2024, 17:15
  • 228

Правоохоронні органи Хмельницької області знали про масштабну корупційну схему керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи, адже були її співучасниками. Так, 50 прокурорів, серед яких і обласний прокурор, змогли оформити інвалідність

Фото: ZAHIDWTF 24/7
Фото: ZAHIDWTF 24/7

Про це пише головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов з посиланням на джерела та декларації хмельницьких правоохоронців.

Він вказує, що, за рішенням головної лікарки МСЕК, майже всі прокурори Хмельницької області виявились людьми з інвалідністю 2 групи. Так, вони багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність — згідно з рішеннями наразі вже ексначальника Пенсійного фонду Олександра Крупи (сина начальниці МСЕК).

«Свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар'єру у найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були маленьким приємним бонусом за співпрацю», — заявив Бутусов.

Журналіст зʼясував, що серед тих, хто отримав документи про інвалідність, обласний прокурор Олексій Олійник. Загалом йому разом з дружиною виплатили він 2,5 мільйона гривень. Зокрема, у 2023 році кожен з подружжя отримав по 251 260 гривень.

Загальна сума пенсій, яку 50 прокурорів зазначили у деклараціях, сягає щонайменше 54,1 млн гривень. Деякі оформлювали пенсії з 2016 року, а деякі — останнім часом.

А втім, масштаби важко підрахувати, оскільки близькі родичі прокурорів, які не служили в прокуратурі, також мають оформлену інвалідність, вказує Бутусов.

З усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів пенсію у Крупи не оформив лише один прокурор — керівник Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Олександр Гончар.

Генеральний прокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування через інформацію про цих 50 прокурорів. Службове розслідування охоплюватиме не лише обласну прокуратуру, а й перевірку інших органів прокуратури.

Комісія з проведення розслідування вже збирає інформацію та документи для з’ясування обставин.