Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Заборону УПЦ мп підтримують 80% українців

  • 15.10.2024, 20:15
  • 263

Більшість українців — 80% — підтримують законопроєкт, який забороняє діяльність релігійних організацій, які мають зв’язок і залежні від росії, що фактично забороняє діяльність Української православної церкви московського патріахата

Фото: умовне, Свідомі
Фото: умовне, Свідомі

Інші 16% не підтримують такий законопроєкт, а 4% опитаних не змогли відповісти на це питання.

Разом з цим, 61% українців вважають, що в Україні має існувати лише єдина православна церква. Ще 16% опитаних не підтримують такої тези, а 20% респондентів ставляться до цього байдуже.

У регіональному вимірі найбільше таку ідею підтримують на заході — там таких 71%. Водночас на сході кількість тих, хто виступає за єдину православну церкву в Україні, найменша — 45%.

Окрім цього, чимало українців виступають за об'єднання Православної Церкви України (ПЦУ) та Української православної церкви московського патріархату (УПЦ мп). Так, 47% опитаних заявили, що підтримують об'єднання УПЦ мп з ПЦУ, але лише тих, хто не мав зв’язків із росією.

Ще 16% опитаних вважають, що після об'єднання ПЦУ та УПЦ мп має відбутися новий собор, на якому оберуть спільного предстоятеля церкви. Ще 8% висловилися за те, аби всі ієрархи та священники УПЦ мп увійшли до складу ПЦУ.