Передплата 2025 «Добре здоров’я»

У Львові відбувся KULPARKIV FEST (ФОТО)

  • 10.10.2024, 16:15
  • 154

У Всесвітній день психічного здоров’я на території Львівської психіатричної лікарні організували KULPARKIV FEST

Фото пресслужби Львівської обласної ради
Фото пресслужби Львівської обласної ради

Для госте заходу підготували майстер-класи, створення муралу, святковий концерт та частування.

Дійство, у якому взяли участь кількасот гостей, лікарі та пацієнти закладу, відбулося у Всесвітній день психічного здоров’я.

Відвідувачі змогли пройтися публічними локаціями на території закладу та взяти участь у багатьох активностях: відвідати контактний зоопарк з його постійними мешканцями, побачити як організовані майстерні й парники, заглянути до сувенірної крамниці, оглянути виставку художніх творів пацієнтів, взяти участь у майстер-класах з технік релаксації та методів підтримки психічного здоров’я, скуштувати смачної їжі, яку на подвір'ї приготували партнери заходу — професійні кухарі.

«Уперше на День психічного здоров’я ми організували захід у форматі фестивалю. Традиційно цей день — 10 жовтня. Думаю, що пацієнти будуть задоволені, а гості побачать багато нового, зокрема — що це відкрита і привітна локація. Відвідувачі галереї кажуть, що такого ще не бачили. Рекорди популярності б'є контактний зоопарк. Ми хочемо наголосити, що є звичайною лікарнею, у якій лікують ментальне здоров’я», — зазначив директор КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» Богдан Чечотка.

Вихованці комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський фаховий коледж декоративного й ужиткового мистецтва ім. Івана Труша» створили картину на стіні, яка раніше відгороджувала пацієнтів від зовнішнього світу. Тепер стіну розібрали та активно впорядковують парк та облаштовують громадський простір. У пам’ять про минуле залишиться частина побіленої огорожі й намальований мурал.

Допомогли організувати свято працівники лікарні й опікунська рада закладу, а також волонтери, які зібралися після оголошення у соцмережах.

«Шість років тому з директором закладу і колективом ми намріяли, що ця лікарня стане найкращою в Україні. І почали будувати стратегію. Виникла ідея створити бренд KULPARKIV. І тепер щороку ми маємо День психічного здоров’я і День медика. Даруємо пацієнтам і персоналу лікарні подарунки, щоби вони розуміли свою цінність. Тут працюють небайдужі люди, у яких важка робота і важка місія. Ми щороку удосконалювали цей день — і сьогодні можемо зробити величезний простір. Ідея полягає в тому, щоби зняти бар'єри та кордони між суспільством і пацієнтами, які мають ментальні порушення. Забираємо упереджену суспільну думку й острах простору. У майбутньому це буде простір, куди може звернутися будь-яка людина з тривожністю або депресивними станами. Може прийти сюди й розповісти, а тут їй з радістю із щирою душею допоможуть», — зазначила голова опікунської ради лікарні, голова правління фонду «Із янголом на плечі» Ірина Плахтій.

Гості заходу зробили доброчинні внески на розвиток центру психосоціальної реабілітації. Як зазначили у лікарні, надалі локації проведення фесту збільшать, а наступного року гостей заходу чекають нові несподіванки.