Передплата 2024 «Добрий господар»

Стебницька «промзона» і «Львівобленерго»

Більше півмісяця минуло від того дня, як ПАТ «Львівобленерго» через борги за надану послугу припинило подачу електроенергії до ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство „Полімінерал“»

Сталося це 18 вересня. А вже через кілька днів, 23 вересня, рішенням обласної комісії ТЕБ та НС енергетиків змусили відновити електропостачання до гірничовидобувного підприємства. Станом на сьогодні, як пояснили нам у Стебницькій міській раді, «Полімінерал» не тільки ліквідував борг за спожиту електричну енергію, а й розрахувався за послугу наперед. Це означає, що до кінця року до нових відімкнень не дійде.

Зітхнути з полегшенням не всі можуть

Можна було зітхнути з полегшенням. Але, як виявляється, зробити це можуть не всі. Річ у тому, що частина підприємств та підприємців-фізичних осіб, які у Стебнику до так званої «промзони» входять, до енергоживлення «Полімінералу» під'єднані. Тому 18 вересня ц. р., коли ПАТ «Львівобленерго» покарало калійне підприємство за невчасну оплату, без електроенергії залишився не лише «Полімінерал», а й близько 20 підприємств та підприємців, які боргів за світло не мали й не мають. Понад 300 задіяних в «промзоні» осіб упродовж пʼяти днів не мали праці. Ці люди втратили у зарплатні. Хто за таке відповідатиме? Як унеможливити подібні історії в майбутньому? Що потрібно зробити для того, аби незалежно від платоспроможності «Полімінералу» та його здатності вчасно розраховуватись за спожиту електроенергію, «промзону» не робили більше винуватою, не відмикали разом із «Полімінералом», якщо це підприємство, звісно ж, колись знову проштрафиться, від електропостачання.

Справедливості хочуть

Для того, щоб відповісти на ці надважливі для себе запитання, виробити спільний план дій для отримання незалежного від «Полімінералу» прямого енергопостачання, провели виробничу нараду, на яку запросили старосту Стебника Тараса Городиського та керівника «Полімінералу» Зенона Хевпу та журналістів. Після півторагодинної розмови було прийнято рішення звернутися з відкритим листом до Кабміну України, НКРЕКП, Львівської обласної військової адміністрації та двох народних депутатів України — Олега Синютки та Ореста Саламахи з проханням допомогти «вирулити» ситуацію з постачанням електроенергії до стебницької «промзони». Підприємці хочуть, аби нарешті було зроблено те, що давним-давно проситься. Аби їх від енергоживлення «Полімінералу» від'єднали. У ПАТ «Львівобленерго"нібито не проти. Але зробити це готові на своїх умовах. Постачальник, з яким теперішній договір на подачу електроенергії чинний до кінця цього року, як наголосив у розмові з нами один із членів «промзони», керівник підприємства «Вічність» Степан Пір'яник, майбутню співпрацю із своїми стебницькими партнерами, деякі з яких більше двадцяти років працюють із «Львівобленерго», бачать трішки інакше, ніж самі підприємці. У Львові договір із «промзоною» міста калійників на наступний рік хочуть укласти із «чистого аркуша», як з новими споживачами. Стебничан такий варіант продовження співпраці не влаштовує. Вони готові взяти на себе частку витрат, які виникнуть, коли справа до «перепідключення» дійде, відмежування від енергоживлення «Полімінералу». Однак категорично проти того, щоб плата за виготовлення технічних умов, яка передбачена для нових споживачів, також здійснювалася їхнім коштом. Люди добиваються збереження свого сьогоднішнього статусу. Вони — за справедливість. І розраховують, що їхній голос почують.

Схожі новини