Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна має бути у НАТО, — новий генсек

  • 01.10.2024, 14:35
  • 221

Україна має стати членом НАТО та отримати обіцяну їй допомогу

Марк Рютте. Фото Reuters
Марк Рютте. Фото Reuters

Про це новий секретар НАТО Марк Рютте заявив у Брюсселі у штаб-квартирі НАТО, отримавши посаду генсека організації.

«Мій другий пріоритет — посилити нашу підтримку України і ще більше наблизити її до НАТО. Тому що не може бути тривалої безпеки в Європі без сильної незалежної України», — окреслив Рютте свої пріоритети в роботі.

Він зазначив, що знає з особистого досвіду, коли був збитий рейс MH17 у 2014 році, що «конфлікт в Україні не обмежується лінією фронту».

«Тому ми маємо зробити свій внесок. Ми маємо виконати пакет, узгоджений на саміті у Вашингтоні - командування, фінансові обіцянки і незворотний шлях України до членства. Ми маємо забезпечити цю підтримку в майбутньому, тому що законне місце України — в НАТО», — заявив генсек альянсу.

Рютте також має намір працювати для того, щоб «зберегти НАТОсильним і гарантувати, що наша оборона залишиться ефективною і неймовірною проти всіх загроз». «Для цього нам потрібно більше сил із кращими можливостями і швидшими інноваціями. Це потребує більших інвестицій, тому що для того щоб зробити більше, ми маємо більше витрачати. Немає безоплатної альтернативи, якщо ми хочемо впоратися з майбутніми викликами і зберегти наш один мільярд людей у безпеці», — пояснив він.

Третім пріоритетом генсек назвав зміцнення партнерських відносин із «нашим унікальним і важливим партнером — Європейським Союзом і з країнами у всьому світі, які поділяють наші інтереси і цінності».

«Я успадкував міцний альянс. Мій дорогий друже Єнсе, дякую. Дорогі колеги, у мене є всі наміри продовжувати хорошу роботу, яку ви ініціювали останніми роками, і я сповнений рішучості підготувати НАТО до викликів майбутнього», — заявив Рютте.

Схожі новини